Play ponuda

Španjolci i Talijani masovno povlače novac iz banaka

shimmer fallback

Bankarski sustav u Europi pod dodatnim je pritiskom nakon što su brojni štediše, ali i kompanije, povukli milijarde eura depozita iz banaka u Španjolskoj i Italiji, piše Wall Street Journal.

23.11.2011.
17:48
Play ponuda

Naime, list piše da se među europskim bankama vodi borba za depozite koja pritišće bankovni sustav i prijeti da banke ostanu bez ključnih izvora financiranja, budući da trošak privlačenja klijenata raste.

Nekoliko je španjolskih i talijanskih banaka nedavno prijavilo dvoznamenkasti postotak pada u depozitima od korporativnih i individualnih klijenata. Depoziti su u španjolskim bankama tako pali za 48 milijardi eura (2 posto), piše Wall Street Journal.

Ni veće kamate na pale

Također, banke su pred sve većim izazovom da zadrže klijente i privuku nove pa im nude rekordno visoke kamate na depozite, čime pak povećavaju i cijenu vlastitih transakcija. Primjerice, u Italiji je u rujnu kamata na depozite porasla na 2,6 posto, gotovo dvostruko više od kamate koja se nudila početkom ove godine, priopćila je talijanska središnja banka. Jedna velika portugalska banka nedavno je pak angažirala Christiana Ronalda da pomogne privući klijente na za određene štednje s kamatama od 4 posto.

Iako analitičari kažu da europske banke imaju još stotine milijardi eura depozita, ako se suša s priljevom klijenata nastavi, to bi moglo predstavljati prijetnju sustavu. Naime, europskim bankama dogodine dolaze na naplatu obveznice u vrijednosti od 800 milijardi eura, kako neki analitičari računaju. Ako banke ne budu mogle platiti obveznice prodajom dionica ili prikupljanjem novih depozita, kompenzirat će smanjenjem kredita.

Play ponuda
Play ponuda