Snimke potvrdile: Piloti su znali da je smrt neizbježna

Pogreška pilota razmatra se kao najvjerojatniji uzrok nesreće zrakoplova Tu-154 kod Smolenska 10.

15.4.2010.
16:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Analiza podataka koje povjerenstvo posjeduje, kao i prvi rezultati analize 'crnih kutija' pokazuju da je katastrofu prouzročila pogreška u upravljanju zrakoplovom", rekao je izvor u ruskom povjerenstvu koji istražuje uzroke te tragedije.

Po njegovim riječima, posada zrakoplova vjerojatno nije uzela u obzir neke osobitosti upravljanja zrakoplovom Tu-154 pri odabiru varijante ispravljanja aviona nakon pokušaja neuspjelog slijetanja u teškim vremenskim uvjetima.

Piloti su shvatili da će se zrakoplov srušiti tri do pet sekundi prije nego što je zahvatio drveće i pao, izvijestili su poljski mediji.

Snimke su 'dramatične'

"Po procjenama istražitelja, posada predsjedničkog zrakoplova shvatila je da će se dogoditi katastrofa tri do pet sekundi prije pada", rekao je u srijedu glavni poljski vojni tužitelj Krzysztof Parulski.

Vojni tužitelj Zbigniew Rzepa novinarima je otkrio kako su snimke razgovora pilota i kontrolnog tornja 'dramatične', te da se razgovor u posljednjim trenucima odvijao na tri jezika, na engleskom, ruskom i poljskom. No, još uvijek nije utvrđeno koji je čiji glas na snimkama.

Prema riječima glavnog poljskog tužitelja Andrzeja Seremeta, pilot Arkadiusz Protasiuk (36) i njegov kopilot Robert Grzywna (36), nakon udarca u antenski jarbol i stabla su još uvijek bili živi.

'Bili su svjesni neizbježne katastrofe'

"Na osnovi podataka možemo zaključiti kako je posada bila svjesna neizbježne katastrofe, bar zbog činjenice da su osjetili trzaj kad je krilo zrakoplova udarilo u stabla", rekao je Seremet.

Prema riječima svjedoka, još prije samog pada Protasiuk je pokušavao ispraviti zrakoplov i sletjeti na trup, umjesto na krov. Iako Rusija i Poljska zajedno istražuju uzroke nesreće, poljsko vojno tužiteljstvo otvorilo je vlastitu istragu.

Prethodni članci:

arti-201004100198006 arti-201004100274006 arti-201004130175006 arti-201004140715006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali