RAZLIKA JE VIDLJIVA… I ZASTRAŠUJUĆA / Ovo su snimke pluća dvije osobe zaražene Covidom: Znate li koja je osoba bila necijepljena?

'Neki cijepljeni s dvije doze također mogu završiti u bolnici, ali s mnogo nižom razinom zagušenih pluća u usporedbi s necijepljenima', kaže dr. Durrani iz Kliničkog centra u Phoenixu

24.10.2021.
13:09
Facebook/SSM Health Saint Louis University Hospital
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanski Mirror objavio je slike rendgenskih snimki pluća dviju osoba oboljelih od covida-19. Jedna je cijepljena, a druga nije. Na snimkama je jasno uočljivo da u plućima cijepljene osobe (slika desno) ima više zraka nego u plućima necijepljenoga koja su kudikamo više zagušena.

Snimka pokazuje kako covid zahvaća unutarnje organe

"Oni koji ozbiljno oboljevaju su necijepljeni. Stoga su njima često potrebni kisik ili respirator. Cijepljeni pacijenti zaraženi covidom imaju veći protok zraka u plućima, a veći dio pluća na snimkama se crni. To znači da je oštećenje pluća vrlo malo ili nikakvo'', objasnio je za Mirror dr. Sam Durrani, šef Hitne pomoći Medicinskog centra Deer Valley u Phoenixu u Arizoni.

Snimke pokazuju poguban utjecaj covida na unutarnje organe, a zbog čega liječnici tvrde da se necijepljeni ljudi "jako razbole".

'Zagušenost pluća cijepljenih mnogo je manja'

''Kad primimo zaraženog, ali cijepljenog pacijenta, njegovi nalazi na CT-u nisu ni približno tako loši kao kod necijepljenih pacijenata. Neki cijepljeni s dvije doze također mogu završiti u bolnici, ali s mnogo nižom razinom zagušenih pluća u usporedbi s onima bez ikakve zaštite cjepivom'', napominje dr. Durrani.

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je rizik smrti od Covida-19 čak 11 puta veći kod necijepljenih odraslih osoba, nego kod onih koji su cijepljeni.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali