Play ponuda

Slovenski predsjednik priprijetio Hrvatskoj

shimmer fallback

Slovenski predsjednik upozorio je hrvatsku Vladu da sada nije vrijeme da se premišlja oko ranijih dogovora o Ljubljanskoj banci.

18.5.2012.
9:26
Play ponuda

Predsjednik Slovenije Danilo Türk kazao je u četvrtak da mu je "teško razumljivo" zašto je hrvatska Vlada ponovno lansirala raspravu o Ljubljanskoj banci. Upozorio je da bi Hrvatska trebala biti opreznija kako ne bi izgubila kredibilitet, prenosi slovenska agencija STA.

Naime, radi se o odluci koju je Vlada, samo nekoliko tjedana nakon donošenja, povukla, zato što je bila "suvišna". Radi se o podršci Zagrebačkoj i Privrednoj banci protiv NLB-a, nasljednice Ljubljanske banke, ali i prijedlozima za rješavanje spora sa slovenskom stranom oko nikada isplaćene štednje hrvatskih štediša iz doba Jugoslavije.

Trik, lukavstvo

Türk je izjavio da je hrvatska Vlada ostavila dojam "da se radi o nekom pokušaju trika, lukavstva", odnosno nečega "što nije dobro i za što se smatralo da je iza nas".

"Hrvatska bi, u situaciji u kakvoj se nalazi – procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Europsku uniju – trebala jako paziti na svoj kredibilitet", kazao je Türk.

Pozvao je hrvatsku Vladu da o otvorenim stvarima ubuduće otvoreno i izravno razgovara sa Slovenijom, kao partnerskom zemljom, s kojom će biti u Europskoj uniji.

Sukcesija ili bilaterala?

Slovenija smatra da se pitanje Ljubljanske banke treba riješiti sukcesijom, a ne ga tretirati kao imovinsko-pravno i bilateralno pitanje. Hrvatska strana ističe da bivša Vlada nije postigla nikakav dogovor o sukcesiji sa slovenskom.

Nakon sastanka premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, hrvatski premijer poručio je da je zaključak o potpori hrvatskim bankama koje su od države otkupile dug prema štedišama povučen "kao akt dobre volje i dobre vjere". Janša je istaknuo da će problem biti riješen na zadovoljstvo građana obiju država, a sporovi će se nastojati riješiti "dijelom sukcesijom i dijelom bilateralno".

Play ponuda
Play ponuda