'siromaštvo ima žensko lice' / Slovenska predsjednica održala moćan govor, pa pokazala talent i zapjevala

Unatoč zakonu koji propisuje jednake plaće za jednak rad, razlike u plaćama među spolovima još uvijek postoje, čak I u Sloveniji

8.3.2024.
18:37
VOYO logo

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar na svečanosti u predsjedničkim dvorima povodom Međunarodnog dana žena održala je moćan govor u kojem je istaknula da nas ideja 8.marta treba pratiti uvijek iznova, a na kraju je i zapjevala, javlja 24ur.

“Iako smo vidjeli napredak i pomake prema pravednijem društvu kroz godine napora feminističkih pokreta, od poziva na ravnopravnost žena na poslu, prava glasa i prava na izbor pobačaja, još uvijek je ili opet bitno da zalažemo se za prava i dostojanstvo žena. Svaki dan, ne samo za 8. ožujka", rekla je predsjednica Nataša Pirc Musar na svečanosti u predsjedničkim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njezinim riječima, siromaštvo "nažalost još uvijek ima žensko lice". Unatoč zakonu koji propisuje jednake plaće za jednak rad, razlike u plaćama među spolovima još uvijek postoje, čak I u Sloveniji. Podsjetila je da je Slovenija 2022. dobila prvu predsjednicu Državnog zbora, prvu ministricu vanjskih poslova i prvu predsjednicu Republike, no žene su još uvijek podzastupljene na vodećim pozicijama, pa tako iu politici, "gdje se još uvijek susrećemo sa stereotipima koji se temelje na roda i to neprikriveno, u javnom prostoru, naočigled”. Prema njezinim riječima, time se ograničavaju utjecaj i mogućnosti za napredak cijelog društva.

Image
Kao i njen prethodnik /

Slovenska predsjednica žali se na plaću: 'Obavljamo posao u rokovima, a ne dobivamo naknadu'

Image
Kao i njen prethodnik /

Slovenska predsjednica žali se na plaću: 'Obavljamo posao u rokovima, a ne dobivamo naknadu'

Pirc Musar je upozorila na fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje nad ženama koje predstavlja ozbiljan društveni problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jačanje nulte tolerancije prema nasilju u društvu, jačanje povjerenja u državne institucije učinkovitim djelovanjem i eliminacija sekundarne viktimizacije ključni su koraci u zaštiti žrtava i prevenciji nasilja nad ženama koje je odraz neravnopravnih odnosa moći”, istaknula je.

Nužnost feminizma

Otklanjanje neravnopravnosti položaja žena i muškaraca u društvu bitan je korak u sprječavanju nasilja i osiguravanju temeljnih ljudskih prava svim članovima društva, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih godina možemo čitati i promatrati rast pokreta i stavova protiv rodne teorije, protiv politike rodne ravnopravnosti i feminizma", upozorila je predsjednica, dodavši da je to realnost I u Sloveniji, gdje su tradicionalne uloge i očekivanja još uvijek važni.

Međunarodni dan žena, istaknula je, prilika je da se istakne nužnost feminizma, "koji nije samo pokret za prava žena, nije usmjeren protiv muškaraca, nije stvar gnjevnih žena, nego je borba za pravdu, jednakost i slobodu za sve ljude, bez obzira na spol, rasno ili etničko podrijetlo, seksualnu orijentaciju ili druge identitete”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo aktivnim djelovanjem možemo stvoriti pravedniji, pun poštovanja i suosjećanja svijet za sve. Iznad svega, važno je da tako odgajamo našu djecu”, istaknula je na Međunarodni dan žena.

Na kraju svečanosti Pirc Musarjeva i kolegica otpjevale su Siddhartinu pjesmu Ledena. Dobile su gromoglasan pljesak i ovacije, a darivali su ih i cvijećem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo