Testiranje je objavljeno uoči parlamentarnih izbora u toj izoliranoj komunističkoj zemlji. Sjeverna Koreja tjednima izvodi vojne vježbe, a to uključuje nekoliko lansiranja balističkih raketa kratkog dometa zadnjih tjedana

Sjeverna Koreja ispalila je više protubrodskih krstarećih raketa kratkog dometa u Istočno more, objavila je južnokorejska državna agencija Yonhap citirajući zapovjedništvo južnokorejskih združenih snaga. (JCS)

Krstareće rakete letjele su oko 150 kilometara, naveo je JCS i dodao kako se čini da su u vojnim vježbama sudjelovali i borbeni zrakoplovi.

Testiranje je objavljeno uoči parlamentarnih izbora u toj izoliranoj komunističkoj zemlji.

Rakete su bile ispaljene s istočnom oblanog grada Munchona negdje oko ponoći po srednjoeuropskom vremenu,dodaje JCS.

Sjeverna Koreja tjednima izvodi vojne vježbe

Sjeverna Koreja tjednima izvodi vojne vježbe, a to uključuje nekoliko lansiranja balističkih raketa kratkog dometa zadnjih tjedana. Kim Jong Un je u nedjelju posjetio zračnu bazu i nadzirao vojne vježbe, izvijestili sjevernokorejski državni mediji.

Sjeverna Koreja u ožujku je pokusno ispalila veći broj balističkih projektila nakon tromjesečne stanke.

Izoliranoj nuklearnoj sili zabranjeno je testiranje balističkih projektila UN-ovim rezolucijama. Nametnute su joj međunarodne sankcije kako bi je odvratile od nastavka razvijanja raketa koje bi mogle biti opremljene nuklearnim glavama.

Južnokorejska vojska prati razvoj događaja, a južnokorejski i američki obavještajni dužnosnici provode daljnje analize ispaljivanja, priopćio je JCS.

Globalna zabrinutost zbog Sjeverne Koreje porasla je krajem 2019. kada je Pjongjang nametnuo rok od jedne godine Sjedinjenim Državama da ih oslobodi sankcija i zaprijetio mu "božićnim poklonom", što je uglavnom protumačeno kao testiranje oružja ako im se ne ispune zahtjevi.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je 1. siječnja da će svijet vidjeti "novo strateško oružje" u bliskoj budućnosti.