NAPADI U SIRIJI / 'Gađali su više četvrti i pogodili bolnicu'; Najmanje 16 poginulih u napadima u sirijskom gradu Afrinu

Napadi su izvedeni iz pokrajine Alep u kojoj su smještene milicije lojalne Iranu i sirijskom režimu predsjednika Bašara al-Asada

12.6.2021.
23:02
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najmanje 16 ljudi, od kojih 11 civila, poginulo je u subotu u Siriji u napadima na grad Afrin gdje je bombardirana bolnica u sektoru pod nadzorom proturskih pobunjenika, navodi nevladina udruga.

Liječnik, tri medicinska djelatnika, tri žene i jedno dijete te pobunjenički zapovjednik su među žrtvama bombardiranja u kojima je meta bila bolnica al-Chifaa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Gađali su više četvrti u gradu i pogodili bolnicu", navodi ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahmane. "Većina žrtava poginula je u bombardiranju bolnice", objavila je ta nevladina udruga i dodala da bi broj žrtava mogao rasti zbog velikog broja ranjenih. 

Napadi su izvedeni iz pokrajine Alep "u kojoj su smještene milicije lojalne Iranu i sirijskom režimu predsjednika Bašara al-Asada", navodi SOHR.

Priopćenjem se oglasila koalicija Demokratske sirijske snage, u kojoj glavnu snagu čine Kurdi, te opovrgnula svaku upletenost u taj napad.

Zaredani napadi

Smješteno u pokrajini Alep, kurdsko područje Afrin osvojile su turske snage u ožujku 2018. uz svoje sirijske saveznike i odatle protjerale kurdsku miliciju. 

U četvrtak na sjeverozapadu Sirije, najmanje 12 ljudi, među njima borci, ubijeni su u napadu vojske sirijskog režima na pokrajinu Idleb koja je zadnje džihadističko uporište u Siriji.

Rat u Siriji počeo je 2011. iz gušenja prodemokratskih prosvjeda i prerastao u složen rat u koji su se umiješale strane sile, džihadističke skupine i u kojem sudjeluje brojne raznorodne milicije. U sukobu je ubijeno gotovo pola milijuna ljudi, prema podacima SOHR-a, a milijuni su raseljeni unutar zemlje te milijuni natjerani u egzil.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali