Play ponuda

UZORAK JE MALEN, ALI... / SIngapur objavio zanimljive podatke o osobama koje su oboljele i preminule od covida, a bili su cijepljeni

Image
Foto: Profimedia

Ministar zdravstva napominje da podatke treba uzeti s rezervom budući da je uzorak relativno malen, a u obzir nisu uzeti ni čimbenici poput dobi umrlih te vremena koje je proteklo otkako su cijepljeni pa do smrti

10.1.2022.
14:48
Profimedia
Play ponuda

Mnogo je kontroverzi, neprovjerenih i netočnih podataka oko broja onih koji su pretrpjeli teže posljedice ili preminuli nakon cijepljenja protiv covida-19.
S jedne strane, mnogi koji se protive ili sumnjaju u cjepivo tvrde da vlasti diljem svijeta prikrivaju te podatke, dok zdravstvene vlasti objašnjavaju kako je potrebno mnogo dugotrajnih i detaljnih provjera da bi se neko teže oboljenje ili smrt doveli u izravnu vezu s primitkom cjepiva.

Bloomberg piše, pak, da su u Singapuru objavljeni zanimljivi podaci o osobama koje su oboljele i preminule od covida-19, a bili su cijepljeni.

Samo jedan smrtni slučaj osobe cijepljene Modernom

Taj grad-država lani je imala 802 umrla od covida-19, od kojih 555 (oko 70 posto) nije bilo cijepljeno. Priopćio je to u ponedjeljak tamošnji ministar zdravstva Ong Ye Kung, podastirući taj podatak kao dokaz da je cjepivo učinkovito.

Zanimljivi su podaci i o smrtnim slučajevima među cijepljenima. Zabilježeno je 11 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika među onima koji su primili kinesko cjepivo Sinovac te 7,8 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika među onima koji su primali također kinesko cjepivo Sinopharm. S druge strane. zabilježena su 6,2 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika onih koji su primili Pfizerovo cjepivo te samo jedan smrtni slučaj osobe koja je cijepljenma cjepivom Moderne.

Ministar zdravstva napomenuo je da te podatke ipak treba uzeti s rezervom budući da je uzorak relativno malen, a u obzir nisu uzeti ni neki važni čimbenici poput dobi umrlih te vremena koje je proteklo otkako su cijepljeni pa do smrti. Inače, procijepljenost u Singapuru je vrlo visokih 87 posto.

Play ponuda
Play ponuda