ŠEF EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE: / "Teško je da će Grčka izbjeći bankrot"

9.7.2015.
14:16
AFP

Grčka novinska agencija ANA izvijestila je da će Atena do kraja dana poslati tekst s prijedlozima koji su eurogrupi predstavljeni prošloga tjedna.

Talijanski list Il Sole 24 prenosi da je Draghi, koji se nalazi pod golemim pritiskom Njemačke jer održava grčke banke na životu, rekao kako nije siguran da će se pronaći rješenje za Grčku i ne vjeruje da će Rusija priskočiti u pomoć Ateni.

Ne znam, teško je

Upitan može li se postići sporazum o spašavanju Grčke, Draghi je uoči odlaska u Bruxellesu rekao: "Ne znam, ovoga puta to je jako teško".

Putin nema novca

Na pitanje očekuje li da će ruski predsjednik Vladimir Putin pomoći Grčkoj, Draghi je odgovorio: "Ne vjerujem, ne vidim to kao mogućnost....na kraju krajeva, oni nemaju novca".

ECB drži nelikvidne grčke banke iznad površine hitnom likvidnošću koja istječe za vikend kada se čelnici zemalja eurozone moraju dogovoriti oko trećeg programa financijske pomoći Grčkoj.

Odgovornost je na Grčkoj

Draghijevu potporu grčkim bankama oštro je kritizirao predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann rekaviš da je na vladama, a ne na ECB-u, da pruže pomoć Ateni.

"Središnje banke moraju pokazati koji su njihovi limiti", rekao je Weidmann u Frankfurtu.

"Mora biti posve jasno da je odgovornost za razvoj događaja na Grčkoj, na grčkoj vladi i zemljama koje pružaju pomoć, a ne na vijeću guvernera ECB-a", istaknuo je.

Po njegovim riječima, kontrole protoka kapitala trebale bi ostati na snazi sve do postizanja dogovora, a ECB ne bi trebao upumpavati dodatni novac u grčke banke, koje bi bez toga idući tjedan mogle kolabirati.

U pripremi reformski paket težak 12 milijarda eura

Podsjetimo Grčka priprema reformski paket težak 12 milijarda eura tijekom sljedeće dvije godine, što je više nego što je ranije planirano kako bi spriječila povratak zemlje u recesiju nakon mjeseci teških pregovora s vjerovnicima, piše u četvrtak grčki dnevni list Katimerini.

Glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakelaridis kazao je u četvrtak da je Grčka uvjerena da može postići dogovor s međunarodnim vjerovnicima koji može dobiti zeleno svjetlo i u grčkom parlamentu.

Grčke vlasti odlučile su da će banke biti zatvorene do 13. srpnja uz ograničenje podizanja gotovine do 60 eura dnevno. Ograničenja su uvedena 29. lipnja kada su propali pregovori Grčke i međunarodnih vjerovnika.

Hina

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali