Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, trenutačno boravi u Turskoj. Tijekom tog službenog posjeta sastao se i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sudeći po fotografijama koje je Dodikova stranka SNS objavila na Twitteru, Dodik se s Erdoganom odlično zabavlja. Kako piše Jutarnji list, poslije protokolarnih aktivnosti i niza sastanaka, uslijedila je svečana večera na kojoj je svirala živa glazba te su prisutne zabavljali harmonikaši.

S fotografija objavljenih na Twitter profilu SNS-a, Dodik je "častio" glazbenike. U opuštenoj atmosferi srpski je član Predsjedništva BiH mahao novčanicama od 100 eura i gurao ih u harmonike svirača.

SNS je još napisao da je i turski predsjednik častio svirače nakon Dodika, no te fotografije nisu objavili.

Erdogan obećao BiH 30 tisuća doza cjepiva, želi jaču suradnju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponudio je u utorak u Ankari članovima Predsjedništva BiH pomoć svoje zemlje u suočavanju s pandemijom, ali i u izvedbi infrastrukturnih projekata, te naznačio kako je zainteresiran da u svoju viziju odnosa prema zapadnom Balkanu jače uključi i Rusiju.

Hina javlja da je Erdogan bio domaćin trojici članova Predsjedništva BiH koji su u glavni grad Turske doputovali odvojeno, no na konferenciji za novinstvo nakon službenih razgovora četvorice dužnosnika nisu se čule prepirke koje su već postale uobičajene u ovakvim situacijama, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uz to je napadno hvalio šefa turske države na što su Šefik Džaferović i Željko Komšić samo kimali glavama.

Erdogan je kao prvu i najznačajniju odluku objavio kako će njegova zemlja donirati cjepivo protiv koronavirusa BiH u kojoj procjepljivanje praktično još nije ni počelo. "Od početka pandemije bili smo uz BiH i s tom potporom ćemo nastaviti i dostaviti joj 30 tisuća doza cjepiva", kazao je Erdogan ne precizirajući o kojem se cjepivu točno radi.

'Turskoj stalo do stabilnosti u BiH'

Istaknuo je uz to kako Turska pridaje veliki značaj miru i stabilnosti BiH te stoga pokušava narodima u BiH pomoći koliko god može. Kazao je kako to uključuje i jačanje trgovinske i gospodarske suradnje s ciljem dosezanja godišnje robne razmjene od milijardu dolara.

Potvrdio je kako Turska ostaje sudionikom ranije predloženog projekta gradnje autoceste koja bi povezala Beograd i Sarajevo i to kroz dva kraka.

Dodao je kako uz to inzistira na jačanju regionalne suradnji te je najavio kako će uskoro uslijediti poticaj za oživljavanje dvaju oblika trilateralne suradnje Turske, BiH i Hrvatske odnosno Srbije.