GORAK OKUS ZA SRBIJU / SAD odobrio prodaju raketa Kosovu, trenutak nije mogao biti zanimljiviji: 'Washington prije svega šalje poruku Beogradu'

Image
Foto: Profimedia, afp

Najava Javelina dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između Kosova i Srbije

12.1.2024.
23:38
Profimedia, afp
VOYO logo

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je potencijalnu prodaju stotina protutenkovskih projektila Javelin Kosovu po procijenjenoj cijeni od 75 milijuna dolara. Taj će potez vjerojatno ostaviti gorak okus za Srbiju.

Priština je 2028. označila kao godinu kada će se prema planu KSS službeno transformirati u kosovsku vojsku, ali s dosadašnjim tempom nabavke vozila, dronova, a sada i raketa, do transformacije bi moglo doći i ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačane napetosti između Kosova i Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odluka SAD-a "da odobri prodaju antitenkovskih raketa Kosovu veliko razočaranje, ali da će Srbija, zajedno sa SAD-om, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa".

Najava Javelina dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između Kosova i Srbije. U izbijanju nasilja u kosovskom selu prošle jeseni, nekoliko etničkih Srba ubilo je kosovskog policajca tijekom vatrenog okršaja, što je naposljetku rezultiralo ubojstvom policije trojice etničkih Srba dok je ponovno zauzimala mjesto, piše Defense News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zanimljiv je trenutak u kojem se sve ovo događa'

I vojni analitičar Vlade Radulović smatra da je zanimljiv trenutak u kojem se najavljuje prodaja.

"S jedne strane, ne vidim ništa novo, jasno je da SAD podržavaju Prištinu na tom svom putu neovisnosti. Iz te perspektive promatrano, nema novosti, oni su zajedno vježbali, sudjelovali na vojnim vježbama, američki instruktori su obučavali pripadnike KBS-a, pružali im podršku. Iz te perspektive nema novosti, ali zanimljiv je trenutak u kojem se sve ovo događa", navodi Radulović za Kosovo online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da se Priština na taj potez odlučila nakon događaja na sjeveru Kosova, nakon grafita "kada se vojska na Kosovo vrati" i svega što se dešavalo u Banjoj Luci.

Image
sve je jasno /

Ovo je američki avion koji je preletio Banju Luku: Datum nije slučajan, a SAD ima jednu poruku za Dodika

Image
sve je jasno /

Ovo je američki avion koji je preletio Banju Luku: Datum nije slučajan, a SAD ima jednu poruku za Dodika

Opomena Beogradu

Prema Predragu Petroviću iz Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, buduću isporuku vojne opreme Kosovu trebalo bi promatrati isključivo kao opomenu za Beograd i upozorenje da "se ne igra i ne pomišlja o nekim eventualnim budućim vojnim operacijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Washington prije svega šalje poruku Beogradu, da se Beograd ne bi usudio pokušati vojno intervenirati, prije svega na sjeveru Kosova, jer će imati naspram sebe vrlo moderne sustave koji su učinkoviti u borbi protiv tenkova. Pored toga, Washington šalje poruku i Prištini da vrlo čvrsto stoji iza zaokruživanja neovisnosti Kosova i da može računati na vojnu pomoć", zaključio je Petrović.

POGLEDAJTE VIDEO: Veliki prosvjed u Beogradu: 'Izdajice, lopove, Srbiju ne damo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo