Ni u jednoj razvijenoj zemlji svijeta ne umire toliko djece koliko u ovoj!

Ni u jednoj industrijskoj zemlji ne umire toliko djece odmah nakon rođenja kao u SAD-u. Razlog je rastuće siromaštvo, slabo obrazovanje i nebriga odgovornih.

28.10.2013.
11:37

Autobusna stanica Anacostia, u najsiromašnijoj četvrti američkog glavnog grada Washingtona. Ovdje stoji autobus koji to zapravo i nije. Tek kad se uđe unutra, vidi se da je riječ o ambulanti za dječje bolesti. Majke koje žive u okolnim neboderima i koje sa svojom djecom moraju liječniku, ovako su već na cilju za samo nekoliko minuta.

''Došla sam sa kćeri jer kašlje već dva mjeseca'', kaže 22-godišnja izuzetno mršava mlada žena. Kad govori u oči upada da ima još svega nekoliko zuba. Petomjesečna Julia njezino je najmlađe dijete. Osim nje, ima još jedno trogodišnje i petogodišnje dijete. Kad je prvi put rodila, bilo joj je svega 17 godina. Svako dijete začela je s drugim muškarcem. Školu koju je prekinula sada ponovno pohađa, piše Deutsche Welle.

Liječničke usluge predstavljaju luksuz

U četvrti u kojoj živi ova priča nije nimalo neobična. Naprotiv, 90 posto stanovnika, uglavnom Afroamerikanaca, ovdje živi u siromaštvu, bez završene škole. Tek svaki drugi ima neko zaposlenje. Čak je i postotak oboljelih od AIDS-a u ovom zaboravljenom dijelu najbogatije nacije na svijetu viši nego u nekim dijelovima afričkog kontinenta.

Troje od stotinu osoba koje ovdje žive nose u sebi smrtonosan virus, koji je ujedno i glavni uzročnik smrti kod mladih žena crne boje kože u dobi između 25 i 34 godina. Medicinsku pomoć ne dobivaju jer su liječničke usluge skupe i spadaju u luksuz koji si ovdje gotovo nitko ne može priuštiti.

Razlike između bogatih i siromašnih sve veće

''Upravo iz tog razloga pokrenuli smo ovaj projekt, još prije 20 godina. U Washingtonu se sve više povećavaju razlike između siromašnih i bogatih. Želimo onima koji si to inače ne bi mogli priuštiti omogućiti pristup medicinskoj pomoći", kaže pedijatar i osnivač programa Matthew Levy, inače profesor na sveučilišnoj klinici Georgetown.

Svaki put kad dođe u Anacostiju, njegov bus se dupkom napuni. Malim pacijentima je često potrebno ono najpotrebnije, kao što je cjepivo protiv dječjih i inih bolesti. Često i roditelji koriste priliku za besplatan zdravstveni pregled. Program se financira iz privatnih donacija.

Poseban problem ovdje čini i visoki postotak smrtnosti kod novorođenčadi i male djece. ''I ovdje razlog leži u siromaštvu. U nekim dijelovima Washingtona postotak smrtnosti djece usporediv je s onim u zemljama u razvoju", navodi profesor Levy.

Doduše, u tijeku je najavljena reforma zdravstvenog sustava, koja bi svima trebala donijeti zdravstveno osiguranje, ali se promjene odvijaju vrlo polako i teško.

11.300 novorođenčadi godišnje ne doživi drugi dan

A dok one ne stupe na snagu, u SAD-u se svakodnevno odvijaju drame i tragedije. Naime, prema rezultatima istraživanja organizacije za zaštitu prava djeteta Save the Children, ni u jednoj drugoj industrijskoj zemlji ne umire toliko djece odmah nakon rođenja kao u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njih oko 11.300 godišnje ne uspije doživjeti drugi dan, a to je za 50 posto više nego u drugim industrijskim zemljama.

I krizi su se pojavile i nove, do sada nepoznate bolesti. Primjerice budući da su mnogi morali napustiti svoje kuće jer više nisu mogli otplaćivati kredite i preseliti se u napuštene zgrade, ovdje su oboljeli od raznih virusa. Među njima je najsmrtonosniji bio virus Zapadnog Nila koji prenose komarci.

''To su sve razlozi zašto siromašne obitelji trebaju našu pomoć i duševnu podršku. Socijalna mreža u SAD-u još uvijek ima mnogo rupa. Uvođenje zdravstvenog osiguranja za sve uvelike bi moglo poboljšati ovu situaciju'', kaže Levy. No, dok ono ne stupi na snagu, on i njegova ekipa Ulaz slobodan imat će još mnogo posla.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali