i ne misli prestati / Ruskinja prijavila 1397 sunarodnjaka zbog kritiziranja rata u Ukrajini: 'Nije mi ih žao, neka budu kažnjeni'

Image
Foto: Profimedia

Svi oni koji se protive specijalnoj vojnoj operaciji suparnici su moje vlastite dobrobiti", objasnila je Ana Korobkova

20.11.2023.
7:39
Profimedia
VOYO logo

Ruskinja Ana Korobkova tvrdi kako je od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. napisala 1397 prijava u kojima denuncira sunarodnjake koji kritiziraju rat u toj zemlji, piše BBC.

''Nije mi ih žao. Osjećam radost ako budu kažnjeni zbog mojih denuncijacija'', kazala je Korobkova navodeći da su zbog njezinih prijava ljudi novčano kažnjavani, otpuštani s posla i označavani kao strani agenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC ističe da su novi zakoni o cenzuri uvedeni nedugo nakon ruske invazije u Ukrajini te da Korobkova često prijavljuje ljude za ''diskreditiranje ruske vojske'', što je prekršaj za koji je predviđena novčana kazna do 50.000 rubalja (560 američkih dolara) ili do pet godina zatvora ako je počinjen više od dva puta.

Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema neovisnoj ruskoj skupini za ljudska prava OVD-Info, otvoreno je više od 8000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditiranje ruske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji se protive specijalnoj vojnoj operaciji suparnici su moje vlastite dobrobiti", objasnila je Korobkova u razgovoru za BBC, predviđajući da bi u slučaju ukrajinske pobjede mogla izgubiti svu svoju ušteđevinu i morala naći posao s punim radnim vremenom.

Image
OSTAJU BEZ POTPORE? /

Obećanje - ludom radovanje? Europa Ukrajini nije isporučila ni trećinu granata koje su obećali

Image
OSTAJU BEZ POTPORE? /

Obećanje - ludom radovanje? Europa Ukrajini nije isporučila ni trećinu granata koje su obećali

Korobkova uglavnom izvještava o osobama koje govore za medije, posebice one koji se pojavljuju u međunarodnim medijima, poput BBC-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od meta Korobkove je antropologinja Aleksandra Arkhipova. "Prijavila me sedam puta", kaže Arkhipova, dodajući kako denuncijatorica prijavljivanje smatra svojom misijom.

"Ona je pronašla svoju nišu. Njezine osude prilično su učinkovito ušutkale stručnjake", dodaje Arkhipova, koja je sada u egzilu i smatra da su postupci Korobkove mogli pridonijeti tome da je ruska država u svibnju označi kao stranog agenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korobkova, koja krije u kojem ruskom gradu živi, kazala je u poruci novinaru BBC-ja kako će nastaviti pisati optužbe protiv sunarodnjaka. ''Imam dosta posla'', dodala je.

POGLEDAJTE VIDEO: Od Timeove osobe godine Zelenski postao usamljeni borac: 'Globalna podrška ratu u Ukrajini sve se više smanjuje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo