RUSIJA VRAĆA IKONU KOJU JE DODIK POČETKOM TJEDNA POKLONIO LAVROVU: / 'Ne zna se odakle mu, Interpol nam sve to mora razjasniti'

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu od bosanskih je vlasti zatražilo dodatne informacije o artefaktu nakon što je objavljena fotografija ikone i pečat o autentičnosti,

19.12.2020.
12:52
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rusija će vratiti ikonu koju je vođa bosanskih Srba darovao ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, nakon što su tužitelji u Bosni rekli da nastoje utvrditi je li dar ilegalno prokrijumčaren iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine. Milorad Dodik, predstavnik bosanskih Srba u tročlanom predsjedništvu Bosne i Hercegovine, poklonio je 300 godina staru pozlaćenu ikonu Lavrovu tijekom njegova ovotjednog posjeta Sarajevu.

"Ikona će biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola razjasnila njezino porijeklo", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje u subotu prenose ruske novinske agencije.

Ikona prokrijumčarena iz ratne zone u Ukrajini?

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu od bosanskih je vlasti zatražilo dodatne informacije o artefaktu, pošto je novinska agencija bosanskih Srba, Srna objavila fotografiju ikone i pečat o autentičnosti, koji upućuje na to da je porijeklom iz grada Luganska u kojemu se proruski separatisti bore s pripadnicima kijevskih vojnih snaga. Dodik nije komentirao pitanje, a ni do njegovih se suradnika u subotu nije uspjelo doći kako bi pojasnili o čemu je riječ.

Više desetaka bosanskih Srba borilo se, zajedno s proruskim pobunjenicima u ratu na istoku Ukrajine koji je započeo 2014. godine. Srbija i bosanski Srbi njeguju bliske odnose s Rusijom s kojom dijele pravoslavnu vjeru.

Članovi hrvatskog i bošnjačkog predsjedništva odbili su se sastati s Lavrovom tijekom njegova posjeta zbog, kako su rekli, "nepoštovanja" bosanskih državnih simbola i institucija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali