RUSIJA UDARA NA AMERIČKU DIPLOMACIJU: / Nije pošteđen ni sektor u kojem su surađivali čak i za vrijeme Hladnog rata

Rjabkov je priznao da nije problem u NASA-i, već da je Washington općenito odgovoran za "svakojako upletanje pod izgovorom teškoća u vezi s vizama"

17.2.2021.
15:50
afp
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Moskva je u srijedu objavila da je odbila izdati vizu predstavniku Američke svemirske agencije (NASA) u Rusiji, optuživši Washington da blokira ruske zahtjeve za vizu. "Bila je to protumjera", rekao je za državnu novinsku agenciju Ria Novosti zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Kako navodi Ria, Rusija je u siječnju odlučila da neće izdati vizu osobi koja je trebala voditi ured NASA-e pri američkom veleposlanstvu. Ruska diplomacija mjesecima upozorava da američke vlasti blokiraju i usporavaju izdavanje viza ruskim diplomatima u prilikama rasta napetosti zbog optužbi za upletanje i špijuniranje te geopolitičkog suparništva.

Surađivali jop u sovjetsko doba

Svemirski sektor, u kojemu rusko-američka suradnja datira iz sovjetskog doba, sve dosad je bio pošteđen neprijateljstva koje vlada između Amerikanaca i Rusa. Rjabkov je priznao da nije problem u NASA-i, već da je Washington općenito odgovoran za "svakojako upletanje pod izgovorom teškoća u vezi s vizama".

Ocijenivši te probleme "umjetnima", diplomat je istaknuo da će Rusija sada predložiti Washingtonu da "eliminiraju" ove razmirice. Novi američki predsjednik Joe Biden obećao je da će biti odlučniji prema Rusiji od svog prethodnika Donalda Trumpa, napose kada je riječ o ruskim pokušajima da utječu na američke izbore. No dvije zemlje su se krajem siječnja ipak dogovorile o produljenju bilateralnog strateškog ugovora Novi START o ograničenju nuklearnog oružja, što je međunarodna zajednica dočekala s velikim odobravanjem.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali