RUSIJA BI MOGLA SVOJE ZATVORENIKE SLATI U ČIŠĆENJE ARKTIKA: / Čistili bi područje stradalo u nizu industrijskih nesreća

Image

Okolica Noriljska, gdje djeluje velika rudarska kompanija Noriljsk nikelj, stradala je lani u ekološkoj katastrofi kada se u nekoliko rijeka izlila 21.

12.3.2021.
15:29
Play logo

Rusija će možda slati svoje zatvorenike u čišćenje Arktika, područja stradalog u nizu industrijskih nesreća, rekao je u petak ravnatelj ruske Savezne zatvorske uprave (FSIN). "FSIN proučava mogućnost mobilizacije osuđenika radi uklanjanja onečišćenja na dijelovima arktičkog teritorija", rekao je Aleksandar Kalašnjikov na sastanku s visokim dužnosnicima zatvorskih službi, što je FSIN potvrdio za novinsku agenciju France Presse.

Uprava Noriljska, industrijskog grada vrlo onečišćenog rudarskom djelatnošću, potpisala je takav ugovor, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okolica Noriljska, gdje djeluje velika rudarska kompanija Noriljsk nikelj, stradala je lani u ekološkoj katastrofi kada se u nekoliko rijeka izlila 21.000 tona nafte, stvorivši golemu crvenu mrlju vidljivu iz svemira. Još u prosincu vlasti su na Arktičkom forumu u Sankt Peterburgu spomenule taj projekt slanja zatvorenika u čišćenje Arktika.

Obostrana korist

Elena Korobkova, čelnica FSIN-a, govorila je da bi zatvorenici mogli biti smješteni u "mobilne modulske objekte" u tim zabitnim područjima. "Organizacije koje čiste arktičko područje pozvane su na suradnju s FSIN-om koja bi bila obostrano korisna, kako bi se zatvorenike privuklo na takav posao", rekla je, prenosi mrežna stranica Foruma.

Čelnici FSIN-a nisu rekli ništa o mogućem nagrađivanju zatvorenika, poput skraćenja kazne ili veće plaće od one koju osuđenici trenutačno dobivaju u kaznenim kolonijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ako se provede, takva bi mjera podsjećala na Gulag iz Staljinova doba, gdje su zatvorenici iskorištavani za teške radove, primjerice za kopanje kanala u Bijelome moru (1931.-1933.), na sjeverozapadu zemlje, gdje su stotine tisuća zatvorenika ostavile život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNANSTVENICI UPOZORILI: /

'Led se na Zemlji otapa rekordnom brzinom; Arktik bi se uskoro mogao u potpunosti promijeniti'

Image
ZNANSTVENICI UPOZORILI: /

'Led se na Zemlji otapa rekordnom brzinom; Arktik bi se uskoro mogao u potpunosti promijeniti'

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo