NE ODUSTAJU OD SVOJE VERZIJE INCIDENTA / Rusi odlikovali pilote koji su presreli američki dron: 'Namjerno i provokativno je letio u blizini našeg zračnog prostora'

Image
Foto: Twitter/Screenshot

Najavljujući odlikovanje, ministarstvo je ponovilo rusku verziju incidenta, koju Washington osporava, da nije bilo fizičkog kontakta te da je letjelica pala u more nakon što je poduzela 'oštre manevre' leteći 'namjerno i provokativno' u blizini ruskog zračnog prostora

17.3.2023.
12:14
Twitter/Screenshot
VOYO logo

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodijelio je državna odličja pilotima dvaju borbenih zrakoplova Su-27 koji su presreli američki špijunski dron u blizini ruskog zračnog prostora, priopćilo je u petak ministarstvo.

Američki dron kojeg su u utorak presreli ruski lovci srušio se u Crno more, što je bio prvi izravni sukob između supersila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljujući odlikovanje, ministarstvo je ponovilo rusku verziju incidenta, koju Washington osporava, da nije bilo fizičkog kontakta te da je letjelica pala u more nakon što je poduzela "oštre manevre" leteći "namjerno i provokativno" u blizini ruskog zračnog prostora.

Image
ZAKLJUČITE SAMI /

Objavljena snimka sudara američkog drona i ruskog aviona: Iz ovog je sasvim jasno tko je koga napao

Image
ZAKLJUČITE SAMI /

Objavljena snimka sudara američkog drona i ruskog aviona: Iz ovog je sasvim jasno tko je koga napao

Moskva tvrdi je podigla svoje lovce kako bi je identificirali. "Kao rezultat oštrog manevra oko 9.30 po moskovskom vremenu, bespilotna letjelica MQ-9 počela je nekontrolirano letjeti, gubila je visinu i udarila u površinu vode", priopćilo je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija također navodi da je dron letio "s ugašenim transponderima" te da je "prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Američka vojska je rekla da su se dva ruska borbena zrakoplova Su-27 približila jednoj od njenih bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper na izvidničkoj misiji iznad međunarodnih voda. Zrakoplovi su ometali dron i polijevali ga gorivom prije nego što mu je jedan odrezao elisu, nakon čega je pao u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagon je u četvrtak objavio video snimka sudara ruskog lovca i američkog drona u trajanju od 40 sekundi.

Na snimci se vidi kako ruski lovac Su-27 dolazi vrlo blizu drona i ispušta gorivo, manevar koji po američkim dužnosnicima dokazuje da mu je namjera bila oštetiti američku letjelicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video prestaje nakon još jednog bliskog ruskog manevra koji je prema Pentagonu rezultirao sudarom zrakoplova s dronom. Snimka završava prizorom oštećenog propelera bespilotne letjelice za koji američka strana kaže da je posljedica sudara zbog kojeg je dron postao neupravljiv pa se srušio u more.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo