vrbovanje / Rusi koriste srpskog agenta za infiltraciju u tijela EU?

Image
Foto: Profimedia

Srpski državljanin Novica Antić koji je svjesno blisko surađivao s ruskom sigurnosnom agencijom, prema dokumentima održao je sastanke s europskim dužnosnicima u Bruxellesu

5.3.2024.
11:17
Profimedia
VOYO logo

Ruska obavještajna služba koristi srpskog agenta za infiltraciju u institucije EU i širenje prokremaljskih stavova o svojoj invaziji na Ukrajinu, navodi se u izvještaju zapadnih obavještajnih službi a u koji je Politico dobio uvid. Još u listopadu 2023., srpski državljanin Novica Antić koji je svjesno blisko surađivao s ruskom sigurnosnom agencijom, prema dokumentima održao je sastanke s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, a posebno sa zastupnicima u Europskom parlamentu.

Među tim zastupnicima bili su njemačka zastupnica Zelenih Viola von Cramon-Taubadel, zastupnica talijanskih socijalista i demokrata Alessandra Moretti i Vladimír Bilčík, slovački član konzervativne skupine Europske pučke stranke, navodi se u priopćenju za javnost i fotografiji u koju je Politico također imao uvid. Ne postoji ništa u obavještajnom brifingu što bi sugeriralo da su Moretti, Bilčík i von Cramon-Taubadel bili svjesni Antićevih veza s FSB-om kada su se s njim sastali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RATOBORNI PUTINOV LUTAK /

Medvedev pokazao 'kartu Europe' i zagrmio: 'Povijesni dijelovi Rusije vratit će se kući'

Image
RATOBORNI PUTINOV LUTAK /

Medvedev pokazao 'kartu Europe' i zagrmio: 'Povijesni dijelovi Rusije vratit će se kući'

Moretti, Bilčík i von Cramon-Taubadel nisu odgovorili na upit Politica za komentar.

Antić, predsjednik Vojnog sindikata Srbije, sastao se i s predstavnicima sindikata EUROMIL i EPSU, koji predstavljaju pripadnike oružanih snaga, odnosno zaposlenike u javnim službama u Europskoj uniji. O tom sastanku su također zatražili odgovor, no do trenutka objave teksta nisu ga dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antić blisko surađuje sa suradnikom FSB-a

Antić je aktivni 'agent utjecaja' za rusku Federalnu sigurnosnu službu, poznatu kao FSB. Antić blisko surađuje sa suradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom Veteran News, medijske web stranice, specijalizirane za vijesti za veterane oružanih snaga. Kartica "O nama" na web stranici kaže da su Veteran News "informacijski partner" FSB-a i ruskog Ministarstva obrane, između ostalih grana ruskih sigurnosnih snaga. Kalinjin također nije odgovorio na upit Politica.

Dok se u obavještajnom izvješću posebno ističu Antićeve radnje, navodi se da je Kalinjin vrbovao druge ljude, ne precizirajući koliko i unutar kojih zemalja. Rusija koristi Srbiju kao lansirnu platformu za operacije utjecaja osmišljene da oslabe pro-EU i pro-NATO raspoloženje unutar zemlje, kao i unutar Europske unije, koja je bila čvrsta podrška Ukrajini od ruske invazije. Antić je iskoristio svoju ulogu čelnika Vojnog sindikata Srbije da kritizira srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i dužnosnike oružanih snaga te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskoristili su svaku priliku za promicanje ruske propagande u vezi s ratom u Ukrajini", navodi se u izvještaju, misleći na sastanke u Srbiji i zemljama EU.

Vijest da je Antić održao sastanke unutar Europskog parlamenta naglašava ranjivost tog tijela na operacije utjecaja koje podupire država. Ranije ovog mjeseca, Politico je otkrio da je špijunski softver pronađen na mobilnim telefonima dvoje zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući bivšu francusku ministricu za Europu Nathalie Loiseau, koja predsjeda pododborom za obranu tog tijela. Antić i njegovi predstavnici nisu odgovorili na upit Politica za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinjin je pozvao Antića u Rusiju kako bi se sastao s visokim ruskim vojnim dužnosnicima između 2019. i 2020. U početku su bili usredotočeni na utjecaj na srbijansko civilno društvo, a zatim su proširili svoj fokus na europske sindikalne i veteranske organizacije te, posljednjih mjeseci, na članove Europskog parlamenta.

Antić, otvoreni kritičar srbijanskih oružanih snaga koji je pao u sukob s političkim vodstvom zemlje, trenutno je u pritvoru pod neodređenim optužbama, navodi novinska stranica Balkan Insight. Prema Balkan Insightu, Antić je u proteklih pet godina dva puta otpuštan iz srpske vojske. On je, prema pisanju, stupio u štrajk glađu u znak protesta zbog pritvaranja. Antićev odvjetnik nije želio precizirati zbog čega ga se tereti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo