ZAISKRILO U CRNOM MORU / Rusi pucali na britanski razarač! Tvrde da se nisu obazirali na upozorenja

Image
Foto: Profimedia

Ruski patrolni brod i vojni zrakoplov ispalili su dva hica upozorenja i četiri bombe prema britanskom razaraču

23.6.2021.
14:24
Profimedia
Play logo

Ruski vojni patrolni brod ispalio je hice upozorenja prema britanskom razaraču HMS Defender u Crnom moru, javljaju ruski i britanski mediji. Desetak minuta kasnije, vojni zrakoplov Su-24 ispalio je četiri visokoeksplozivne bombe ispred broda.

Novinska agencija Interfax pozivajući se na rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je britanski brod ubrzo nakon incidenta napustio ruske teritorijalne vode. Incident se dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima, kojeg je Rusija anektirala 2014. godine, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglušili se na upozorenja?

Britansko ministarstvo obrane još se nije oglasilo o cijelom slučaju, dok Rusi tvrde da se britanski brod oglušio na radijska upozorenja.

"Danas, u 11:52, HMS Defender je prešao državnu granicu Rusije u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora. U teritorijalne vode ušao je tri kilometra, na području rta Fiolent. Prethodno upozoren na upotrebu oružja u slučaju prelaska granice, britanski brod nije reagirao ni na koji način.

U 12:06 i 12:08 ruski granični ophodni brod ispalio je hitac upozorenja. U 12:19 zrakoplov Su-24M Crnomorske flote izveo je bombu upozorenja, bacivši četiri bombe OFAB-250 na kurs razarača. U 12:23 britanski razarač napustio je granice teritorijalnog mora Rusije", prenosi Daily Mail izvještaj TV Zvezde, kanala ruskog Ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu dobrodošli

Play logo

Inače, HMS Defender dio je borbene skupine britanske kraljevske mornarice u Crnom moru. Prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojnih vježbi u sklopu NATO-a i "privremeno se odvojio od radne grupe radi vlastitih misija u Crnom moru". Vježbe je provodio s američkim razaračem USS Laboon i nizozemskom krstaricom Evertsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti brodovi ovdje definitivno neće biti dobrodošli. Nitko ih neće pozdraviti kao počasne goste, dok će se njihovi postupci definitivno nadzirati. Bit će stavljeni pod izravni nadzor, tehnički, iz zraka i iz svemira. Njihovi posjeti Crnom moru postali su prečesti. Oni se pridržavaju konvencije iz Montreuxa, ali aktivnost brodova iz necrnomorskih zemalja nikada prije nije bila tako intenzivna, čak ni u sovjetskom razdoblju", poručio je bivši zapovjednik Crnomorske flote, admiral Vladimir Komojedov.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo