EKSKLUZIVNO IZ NDOLE / Danas doznaje: Hrvati iz Zambije na slobodi!

Image
Foto: Stringer/PIXSELL

Danas ranije tijekom dana odgođeno je zakazano ročište zbog odsustva suca. Dario Klasić iz hrvatskog konzulata potvrdio je da su četiri hrvatska para ispunili sva četiri uvjeta za puštanje da se brane sa slobode još prošloga petka

23.1.2023.
15:49
Stringer/PIXSELL
VOYO logo

Osmero Hrvata koji su u pritvoru u Zambiji pod sumnjom pokušaja trgovanja djecom iz DR Kongo danas su pušteni na slobodu. Tehnički, još uvijek se nalaze u imigracijskom uredu, sređuju boravišne iskaznice.

Podsjetimo, u pritvoru u gradu Ndoli nalaze se od 7. prosinca kada su ih uhitili kada su s djecom htjeli napustiti zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je inače, trebalo biti održano novo ročište u Ndoli, ali ono je odgođeno zbog odsustva suca.

Hrvatskim novinarima u Zambiji obratio se Dario Klasić iz hrvatskog konzulata u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su pritvoreni Hrvati tijekom prošlog petka ispunili sva četiri uvjeta za puštanje da se brane sa slobode. Posvjedočio je da su uvjeti pritvora, u kojem su bili Hrvati, izuzetno loši. On ih je tamo posjetio. "Tamo je ispod bilo kakvog standarda koji mi u Europi možemo zamisliti, pojmiti.

Image
slučaj zambija /

Konzul iz Ndole: 'Zna se gdje su djeca, čuvaju ih, ne zna se hoće li Hrvati danas na slobodu'

Image
slučaj zambija /

Konzul iz Ndole: 'Zna se gdje su djeca, čuvaju ih, ne zna se hoće li Hrvati danas na slobodu'

No važno je reći da Zambija i Ndola nema poseban infrastrukturni objekt za prihvat i pritvor stranaca. Hrvatski državljani nisu bili smješteni u zatvoru.U Ndoli postoje dva zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su bili smješteni u pritvorskoj jedinici. Od samog početka muškarci su bili odvojeni od žena, ali imali su mogućnost da se kraće vrijeme tijekom dana i vide, vrlo kratko na 15 ak minuta", rekao je Klasić.

Kaže da se osvjedočio da je pritvor pretrpan te da je neuobičajeno što se pritvornici "pomiješani" s osuđenicima. Rekao je i da sve financijske troškove hrvatski državljani snose sami, odnosno njihova obitelj. Djeca su, na sigurnom, potvrdio je Klasić, to nije sirotište te da su u čuvanom objektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo