REŽIMSKA ŠMINKA: / Kim Jong-un otvorio glamuroznu zračnu luku u Pyongyangu

1.7.2015.
11:20
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glavni grad najizoliranije zemlje na svijetu, Sjeverne Koreje, ima novu, blještavu zračnu luku u čiji je obilazak prvi došao "dragi vođa" Kim Jong-un.

Za Sjevernu Koreju čiji stanovnici žive u najtvrdokornijem režimu na svijetu, otvaranje netipično glamurozne zračne luke znak je mogućeg polaganog otvaranja prema svijetu, a vjerojatno i dio propagande diktatorskog režima koji se nastoji prikazati u što boljem svjetlu.

Malo turista sa Zapada

Pomalo je nejasno tko će biti putnici koji će u tamošnjim "šminkerskim" caffeima piti tekuću čokoladu iz fontana, a u duty free shopovima kupovati skupe satove. Najčešći putnici u međunarodnoj zračnoj luci glavnog grada Sjeverne Koreje do sada su uglavnom bili Kinezi i Rusi. Možda je ovo znak da se Sjeverna Koreja želi otvoriti njihovom kapitalu.

Inače, posjeti ionako rijetkih turista sa Zapada lani su bili manji za 40 posto, a među stranim gostima prednjačili su Kinezi kojih je bilo 100 tisuća.

Obišavši novi terminal Kim Jong-un je izrazio "zadovoljstvo viđenim", dodavši kako je izgrađen "u harmoniji suvremene estetike i domaće tradicije". Pohvalio je i vojsku koja je gradila zračnu luku.

Polagano otvaranje svijetu

Preuređenje pjongjanške zračne luke nije jedini takav projekt u Sjevernoj Koreji. U gradu Wonsanu, na obali Japanskog mora, tamošnji dosadašni vojni aerodrom uskoro će biti preuređen u civilni u sklopu kojeg će biti podvodni hotel i veliki cvjetni park. Kako piše britanski Guardian, očito se radi o već vrlo otvorenim znacima sjevernokorejskog režima da želi privući više stranih gostiju i, dakako, više stranog novca.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali