UŽIVO: RAT U UKRAJINI / Visoki ukrajinski zapovjednik upozorava: 'Najgore tek slijedi', od Zapada traži oružje koje je sijalo strah i u Hrvatskoj

Image
Foto: Profimedia

Danas je 296. dan rata u Ukrajini, a događanja iz minute u minutu pratite uživo na portalu Net.hr

16.12.2022.
7:25
Profimedia
Play logo
  • 296. dan rata u Ukrajini
  • SAD proširuje obuku ukrajinskih vojnika
  • U Ukrajini oglašene zračne uzbune
  • Putin planira novu ofenzivu, spominje se i osvajanje Kijeva
  • Zbog ruskih raketiranja u Ukrajini problemi s vodom i strujom

TIJEK DOGAĐANJA:

Britanski general: 'Novo rusko granatiranje možda je najava novog napada'

20.30 - Najnoviji ruski raketni napadi na Ukrajinu mogli bi biti dio "preteče" velike ruske ofenzive, rekao je bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga NATO-a u Europi, general Sir Richard Shirreff. Govoreći za Sky News, Sir Richard je rekao da su najnoviji raketni napadi na Ukrajinu "nastavak" onoga što se događalo od listopada.  Rekao je: "Ovo oblikuje bojno polje kako bi ga vojska opisala.  "Omekšavanje gradova i mjesta, udaranje na moral civila. To je uvelike nastavak onoga što se događalo otprilike od listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više od 1.000 projektila lansirano je na Ukrajinu upravo s tim ciljem od listopada. Mislim da je razlika u tome što je do sada dizajnirano da slomi moral civila, što neće učiniti dok Rusi odustaju.  Ali s obzirom na obavještajne podatke i brifinge koje primamo, to bi mogao biti dio preteče velike ruske ofenzive." Rekao je dalje da su Rusi "spremali" svoje bojišnice i da su mobilizirali značajan broj civila posljednjih tjedana.  "Kao rezultat povlačenja iz Hersona, uspjeli su ojačati druge dijelove svoje linije i Rusi su ovdje dobili formu", dodao je Sir Richard.

Ukrajina se sprema na novu invaziju Rusije sa sjevera

18.48 - Ukrajina se priprema da Rusija ponovno pokuša izvršiti invaziju sa sjevera - možda oko godišnjice svog prvog, neuspjelog pokušaja zauzimanja Kijeva prošle veljače, rekao je u intervjuu general bojnik Andrii Kovalčuk, jedan od najviših ukrajinskih vojnih časnika. Rekao je da će ukrajinske oružane snage biti spremne, čak i boriti se protiv milijuna Rusa, ali će trebati još smrtonosniju potporu zapadnih saveznika, uključujući potencijalno kazetnu municiju - vrstu oružja koju su mnoge zemlje, uključujući UK, zabranile.

General-bojnik, ključni arhitekt velike protuofenzive na jugu zemlje, rekao je za Sky News da će Ukrajina dobiti rat - povrativši cijeli svoj teritorij uključujući poluotok Krim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali odlikovani i vrlo iskusni časnik upozorio je da bi najžešće borbe mogle tek uslijediti. Signalizirao je da će zapadno oružje morati postati još smrtonosnije kako bi odgovorilo na takvu ekspanziju. "Trebamo više kolektivnog oružja - ne jurišnu pušku, već mitraljez; ne projektil, već kazetnu municiju. Postoji odgovarajuća protuakcija neprijateljskim akcijama. Sigurni smo da će nam u tome pomoći naši partneri - oni koji žele [mi] pobjedu. Jer danas ne pobjeđuje samo Ukrajina, nego cijeli civilizirani svijet. A mi moramo pobijediti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija regrutira ljude za kopanje rovova u Ukrajini

17.30 - Prema izvješćima, ruski državljani se regrutiraju putem radnih mjesta u zemlji za kopanje rovova u Ukrajini. Kako rat u Ukrajini ulazi u deseti mjesec, počele su se pojavljivati ​​stranice za zapošljavanje koje Rusima nude 250.000 rubalja za fizičke poslove u Ukrajini.

Stranice nude poslove u regiji Luhansk, istočnoj Ukrajini, regiji Zaporižje u južnoj Ukrajini i oblasti Belgorod u zapadnoj Rusiji, izvještava Mozhem Obyasnit Telegram. Izjava na Telegram stranici novinske kuće glasi: "U opisu poslova stoji da se zapošljavaju bez iskustva, glavno je da su fizički sposobni za to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičar: 'Na koncu Ukrajinci će obučavati zapad'

16.00 - Invazija na Ukrajinu natjerala je vojsku te zemlje da nauči moderno ratovanje, ističe ombrambeni obrambeni analitičar profesor Michael Clarke za podcast Sky News Daily te dodaje kako bi to moglo rezultirati da ukrajinski vojnici na koncu obučavaju britanske i ostale zapadne vojnike. Rekao je da se Rusi bore kao vojska s kraja 20. stoljeća, dok se Ukrajinci bore kao vojska s početka 21. stoljeća koja još uvijek uči tehnikama.

"Ukrajinci zapravo rade ono što britanske i američke snage kažu da sada trebaju naučiti", rekao je.  "Razumijemo ove principe u posljednjih 15 ili 20 godina i sada kažemo da se moramo obučavati za novi oblik ratovanja.  Pa, dok mi pričamo o tome i počinjemo trenirati za to, Ukrajinci to zapravo rade u ratu koji nisu tražili. Ali ovo je način na koji se bore.  A kada govorimo o, znate, našoj obuci ukrajinskih snaga, koja je bila vrlo vrijedna, to je istina. Dajemo im osnovnu obuku i opremu. Ali uskoro će ukrajinske snage obučavati nas jer su se borile u jednoj od ovih ratova za koje se mi sami moramo pripremiti.", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljali željezničku mrežu

14.54 - Najnoviji ruski raketni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu posebno je ciljao željezničke mreže i postrojenja za proizvodnju električne energije, izvijestio je 16. prosinca državni mrežni operater Ukrenergo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeni detalji jutrošnjeg napada

13.14 - Glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Juri Ihnat danas je na press-konferenciji izvijestio o detaljima jutrošnjeg ruskog raketnog napada na Ukrajinu. Rekao je da su ruske snage ispalile 60 projektila na mete diljem Ukrajine. Projektili su navodno lansirani sa strateškog bombardera tipa Tu-95 te kako se radilo o projektilima tipa Kh-555 i Kh-101.

Ruska Crnomorska flota je također sudjelovala u napadu lansiranjem projektila tipa Kalibr, a u napadu su lansirani i projektili tipa S-300 te X-22, koji su ispaljeni s bombardera tipa Tu-22M3, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nebu su uočeni i ruski avioni tipa MiG-31K, rekao je Ihnat pa dodao kako su okupatori "prvi put koristili strateške bombardere Tu-95 s područja Engels, na kojem su ti avioni locirani". "Uz to, zabilježili smo lansiranja i sa sjevera Kaspijskog mora", rekao je Ihnat.

Djelovi Ukrajine bez struje

12.37 - Masivni raketni napadi diljem Ukrajine uzrokovali su gubitak više od polovice kapaciteta energetskog sustava zemlje, prema operateru Ukrenergo. Državni ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da je u današnjem napadu oštećeno devet energetskih objekata. Neka područja su bez struje, a diljem Ukrajine najavljena su i izvanredna isključenja struje.

Eksplozije u Ukrajini vidjele su se iz aviona

12.16 - Na Twitteru se pojavilka snimka iz aviona koji je letio iznad Moldavije, a iz kojeg su se vidjele današnje eksplozije koje od jutzra odjekuju Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvedev poslao poruku NATO-u

10.59 - Bivši premijer Ruske Federacije Dmitri Medvedev na svom je Telegramu komentirao rat u Ukrajini te se dotaknuo teme NATO-a kojem spočitava da su i oni uključeni u ovaj rat. "Pitanje legalnih vojnih svrha u povijesti čovječanstva različito se tumačilo. Različito ga se doživljava tijekom aktualnog sukoba s nacističkim režimom u Ukrajini", napisao je

"Postoji nešto zajedničko što je u običajima ratovanja i međunarodnim konvencijama. To su pravila ponašanja za vrijeme rata, koja potječu iz svetih izvora", dodao je pa naveo da su u okviru navedenih pravila ratovanja to sve neprijateljske trupe (legalni borci i ilegalni borci) koje nisu službeno povučene iz njegovih oružanih snaga, bilo koja vojna i pomoćna oprema neprijatelja, bilo koji objekti koji se odnose na vojnu infrastrukturu, kao i civilnu infrastrukturu koja pridonosi ostvarenju vojnih ciljeva, vojno-političko vodstvo neprijateljske zemlje, oružane snage drugih država koje su službeno ušle u rat, a koje su saveznice neprijateljske zemlje, te objekti koji se nalaze na njihovom teritoriju navedeni u stavcima 1-4.

"Danas se, međutim, postavlja glavno pitanje: može li se hibridni rat, koji je NATO de facto objavio našoj zemlji, smatrati ulaskom Saveza u rat protiv Rusije? Može li se isporuka ogromne količine oružja Ukrajini smatrati napadom na Rusiju? I sukladno tome, jesu li vojni ciljevi sjevernoatlantskog bloka navedeni u paragrafima 1-4 ove bilješke? Čelnici NATO zemalja u jedan glas pjevaju da njihove zemlje i cijeli blok nisu u ratu s Rusijom. Ali svi dobro znaju da je sve drugačije…", komentirao je. Nerki strani mediji ovu njegovu konstataciju tumače kao želju da ser napadne NATO.

Kijev u problemima nakon napada

9.40 - Kijevska podzemna željeznica privremeno prekida rad, stanice se koriste kao skloništa od bombi. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je da će stanovnici biti obaviješteni kada podzemna željeznica nastavi s radom. Naveo je i da u svim četvrtima glavnog grada ima prekida u opskrbi vodom. Prethodno su u Kijevu zabilježene najmanje tri eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se Kličko

8.35 - Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na svom je Telegramu potvrdio eksplozije u glavnom gradu Ukrajine. Eksplozije u okrugu Desnian u glavnom gradu. Sve službe idu na mjesto događanja. Ostanite u skloništima!", napisao je Kličko.

Nova ruska ofenziva u siječnju?

8.17 - Ukrajinski vojni zapovjednici predviđaju da bi Rusija početkom sljedeće godine mogla pokrenuti novu ofenzivu i možda po drugi puta pokušati osvojiti Kijev, dok zapad jača potporu Ukrajini dodatnom financijskom pomoći i vojnom obukom, piše u petak Reuters.

U razgovoru za The Economist, predsjednik Volodimir Zelenskij i generali Oleksandar Sirskij i Valerij Zalužnji su kazali da bi nova ruska ofenziva mogla uslijediti već u siječnju. Krenula bi iz istočnog dijela Donbasa, a moguće i s juga ili iz susjedne Bjelorusije te bismo mogli svjedočiti i drugom kopnenom napadu na Kijev, rekli su generali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusi pripremaju novih 200.000 vojnika. Ne sumnjam da će ponovo pokušati napasti Kijev", rekao je Zalužnji. Ministar obrane Oleksij Reznikov je za Guardian rekao da bi ofenziva mogla početi u veljači, nakon što polovica od 300.000 unovačenih ruskih vojnika završi s obukom. Obje strane su isključile božićno primirje i trenutno nitko ne spominje pregovore za okončanje rata.

U međuvremenu su čelnici EU-a u četvrtak postigli dogovor o zajmu Ukrajini u vrijednosti od 18 milijardi eura i novom, devetom paketu sankcija Rusiji. Ukrajini će u 2023. EU pozajmiti iznos od 18 milijardi eura, a zajmovi će imati desetogodišnje razdoblje odgode. Države članice pokrit će većinu troškova kamata vanjskim namjenskim prihodima. Jamstva za to pozajmljivanje osigurat će se iz proračuna EU-a ili će ih osigurati države članice.

Njemački kancelar Olaf Scholz je tom prilikom rekao da se radi o "zajedničkoj odlučnosti da se Ukrajina nastavi potpomagati politički, financijski, vojno i humanitarno sve dok bude potrebno". SAD je najavio da će proširiti obuku ukrajinskog vojnog osoblja u bazama u Njemačkoj. U siječnju se očekuje prvih 500 vojnika, a od travnja više od 15.000.

Ukrajina sada najhitnije traži dostavu protuzračnog naoružanja kako bi spriječila ruske raketne napade na svoju infrastrukturu.

SAD, prema pisanju Reutersa, dovršava plan o slanju sustava protuzračne obrane Patriot. Kremlj je uzvratio izjavom da će zapadno oružje biti legitimna meta ruskih napada.

U Kijevu prijavljene eksplozije

8.14 - Mediji javljaju da su u Kijevu prijavljene eksplozije.

Oglasile su se zračne uzbune

7.34 - U cijeloj Ukrajini oglasile su se zračne uzbune. Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim izvijestio je rano ujutro 16. prosinca da su ruske snage lansirale oko 60 projektila. Prve rakete već su pale u regiju. Guverneri mnogih ukrajinskih oblasti pozivaju stanovnike da ostanu u skloništima.

EU daje Ukrajini 18 milijardi dolara iduće godine

7.17 - Čelnici EU dogovorili su paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi eura za iduću godinu. Europsko vijeće priopćilo je 15. prosinca da se dogovorilo o dodjeli 18 milijardi eura financijske pomoći Ukrajini 2023. godine.

Rusija pojačava probna lansiranja balističkih projektila

7.12 - Rusija će iduće godine udvostručiti broj probnih lansiranja svojih interkontinentalnih balističkih projektila na osam u odnosu na četiri izvedena lansiranja ove godine, izjavio je u petak zapovjednik strateških raketnih snaga.

Sergej Karakajev izjavio je za glasilo Krasnaya Zvezda da će projektili biti lansirani s dva mjesta - u blizini Murmanska na sjeveru i Volgograda na jugu. Karakajev je rekao da su četiri ovogodišnja lansiranja "potvrdila visoku pouzdanost raketnih sustava".

Prema Novom START ugovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji je stupio na snagu 2011., Rusija i Sjedinjene Države ograničene su broj interkontinentalnih balističkih projektila, svaka na 700. Karakajev je posebno naveo nuklearni projektil Sarmat koji je prvi put lansiran u travnju ove godine iz Plesecka u sjevernoj Rusiji, pogodivši metu na poluotoku Kamčatka udaljenom 6000 kilometara.

Sarmat je razvijan godinama a testiran je u vrijeme ekstremnih međunarodnih napetosti, u tjednima nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

SAD proširuje obuku za ukrajinsku vojsku

7.00 - Američka vojska objavila je u četvrtak da će proširiti ratnu obuku u Njemačkoj za ukrajinske vojnike koji se bore protiv ruske invazije, a u fokusu će biti zajednički manevri i operacije kombiniranog naoružanja. Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder rekao je da će obuka za oko 500 Ukrajinaca mjesečno započeti u siječnju. Dosad su Sjedinjene Države i njihovi saveznici obučavali više od 15.000 pripadnika ukrajinskih snaga.

Novom obukom Ukrajince se želi osposobiti za upravljanje specijaliziranom zapadnom vojnom opremom vrijednom milijarde dolara, koju su SAD i njihovi saveznici u NATO-u osigurali od početka ruske invazije 24. veljače. "Rad na obuci manevara kombiniranog naoružanja logičan je sljedeći korak u našim stalnim naporima", rekao je Ryder.

Obuku će provesti zapovjedništvo za obuku u Grafenwoehru u Njemačkoj na svojim poligonima, a fokusirat će se na korištenju sustava koji su već na terenu a ne oružja koje bi se moglo isporučiti u budućnosti.

Ranije ovog tjedna, Reuters je izvijestio da SAD dovršavaju planove da Ukrajini ponude obrambeni raketni sustav Patriot, jedan od najnaprednijih sustava, koji bi mogao zahtijevati mjesece obuke. Ukrajina je zatražila od svojih zapadnih partnera protuzračnu obranu, uključujući sustave Patriot američke proizvodnje, kako bi je zaštitili od teškog ruskog raketnog bombardiranja, koje obuhvaća i energetsku infrastrukturu.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo