Play ponuda

RASTU NAPETOSTI IZMEĐU DVIJE NAJVEĆE SILE: / Kina uzvraća udarac i šalje američke diplomate kući

Image
Foto: Fred DUFOUR/AFP/Profimedia

Kina je dala SAD-u 72 sata da isprazni konzulat u jugozapadnom gradu Chengduu

24.7.2020.
9:11
Fred DUFOUR/AFP/Profimedia
Play ponuda

Kina je u petak naredila SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Chengduu, što je odgovor na američki potez da zatvori kineski konzulat u Houstonu. Kina je upozorila da će povući taj potez nakon što je dobila rok od 72 sata, do petka, da isprazni svoj konzulat u Houstonu te je pozvala Washington da promisli o svojoj odluci.

Kako piše u petak kineski Global Times, i Kina je dala SAD-u 72 sata da isprazni konzulat u jugozapadnom gradu Chengduu.

Image
SAD PROTJERAO KINU IZ KONZULATA U HOUSTONU: /

Ovi umalo spalili zgradu rješavajući se dokumenata

Image
SAD PROTJERAO KINU IZ KONZULATA U HOUSTONU: /

Ovi umalo spalili zgradu rješavajući se dokumenata

Odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim Državama i poziva američkog državnog tajnika Mikea Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga. Kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama opisalo je potez zatvaranja konzulata u Houstonu kao "političku provokaciju" i pozvalo Washington da "odmah povuče" odluku.

'Američki potez je narušio međunarodni poredak'

"Potez SAD-a ozbiljno je narušio međunarodni poredak, osnovne norme međunarodnih odnosa te uvjete kinesko-američke konzularne konvencije. Znatno je naštetio kinesko-američkim odnosima", objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. "Kinesko ministarstvo vanjskih poslova informiralo je američko veleposlanstvo u Kini o svojoj odluci da povuče svoj pristanak za uspostavu i djelovanje generalnog američkog konzulata u Chengduu", rečeno je.

State Department i američko veleposlanstvo u Pekingu nisu odmah bili dostupni za komentar. Odnosi između Washingtona i Pekinga narušeni su značajno ove godine zbog niza razloga, od trgovine i tehnologije do koronavirusa, kineskih pretenzija u Južnom kineskom moru i njezinog odnosa prema Hong Kongu. U velikom govoru u četvrtak, Pompeo je rekao da Washington i njegovi saveznici moraju koristiti "kreativnije i snažnije načine" da pritisnu kinesku Komunističku partiju da promijeni načine postupanja, nazivajući to "misijom našeg vremena".

Play ponuda
Play ponuda