Play ponuda

RASISTI NA INTERNETU IMAJU TAJNI JEZIK: / Otkriveno kojim se poznatim pojmovima služe u svojim raspravama

Image
Foto: Skittles

Zajednice ultradesničarskih korisnika na društvenim mrežama svoj rasistički sleng odlučili su zamijeniti bezopasnim riječima kao što su Skittle, Google i Skype, piše Independent.

4.10.2016.
11:30
Skittles
Play ponuda

Ksenofobi i njima slični čine to kako bi mogli sudjelovati u rasističkim raspravama bez da budu cenzurirani, odnosno da ih alati za filtriranje i uklanjanje jezika mržnje prepoznaju.

Šifrirani jezik brzo se širi, pa se ultradesni korisnici interneta nadaju kako mogu nanijeti štetu tvrtkama čija imena koriste u svojim rasističkim ispadima.

Skittle, Skype, Google...

Korisnici na Twitteru i na drugim društvenim mrežama tako upotrebljavaju cijeli niz riječi kao što su Skype, Skittle ili Google, umjesto pogrdnih i rasističkih izraza.

Radikalni korisnici interneta svjesni su da društvene mreže nadziru takvu komunikaciju. Bezopasne riječi kojima su se počeli služiti alati za pronalazak i cenzuru ne mogu ih izdvojiti kao štetne i uvredljive.

Neke od riječi u upotrebi su čini se povezane za rasističkim porukama koji se već pojavio na društvenim mrežama.

Primjerice, riječ 'skittle' (jednicna imenice Skittles, marke slatkiša) koristi se kad se nekoga želi identificirati kao muslimana ili Arapina. Ta se riječ koristi zato što je nedavno sin Donalda Trumpa kazao kako se izbjeglice iz većinom muslimanskih zemalja mogu usporediti s tim bombonima.

Image
KAKAV OTAC, TAKAV SIN: /

Donald Trump Jr. zgrozio svijet tvitom o sirijskim izbjeglicama, bolesno je sa čime ih je usporedio

Odgovor na Googleovu akciju Jigsaw

S druge strane, riječ 'Google' ne koristi se kao šifra, već se već je to već dugo praksa preuzeta od korisnika internetskog foruma 4chan koji su tu riječ povezali s rasizmom. Korisnici tog foruma tijekom 'Operacije Google' nastojali su natjerati tražilicu da svoje ime zabrani, koristeći riječ Google umjesto sleng izraza za crnce.

Akcija je startala kao reakcija na lansiranje alata Jigsaw, koji je trebao zaustaviti zlostavljanje na internetu uz pomoć umjetne inteligencije. Korisnici su htjeli dokazati da je sustav, zato što ga vode računala, lako zavarati i natjerati na lažne zaključke.

Play ponuda
Play ponuda