OTVORENI ZA RAZGOVOR / Putin: 'Zapad mora početi surađivati, a krađa naše imovine neće proći nekažnjeno'

Image
Foto: Profimedia

Ruski čelnik je rekao da je vrijeme za razgovor o novom sustavu sigurnosti u Europi i Euroaziji, a Rusija je otvorena za razgovor o tome sa svima, uključujući i NATO

14.6.2024.
13:37
Profimedia
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je trenutačni model globalne sigurnosti Zapada doživio kolaps i da Zapad treba pronaći način za suradnju s Rusijom.

Putin je, u govoru u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, rekao da je svijet došao do točke bez povratka zbog, kako je rekao, kolapsa "zapadnog modela" globalne sigurnosti te da je vrijeme za stvaranje novog i stabilnijeg sustava umjesto njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito svjedočimo kolapsu euroatlantskog sigurnosnog sustava. Danas ga jednostavno nema, potrebno ga je u bitnome iznova stvoriti", rekao je Putin.

Sve to od nas zahtijeva da zajedno s našim partnerima, sa svim zainteresiranim zemljama, a ima ih mnogo, razradimo vlastite opcije za osiguranje sigurnosti u Euroaziji, predlažući ih potom za širu međunarodnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je rekao da je vrijeme za razgovor o novom sustavu sigurnosti u Europi i Euroaziji, a Rusija je otvorena za razgovor o tome sa svima, uključujući i NATO.

Image
BIVŠI DIREKTOR FSB-A /

Godinama je bio najmoćniji uz Putina, a sad ga je šef smjenio: Zadržat će ga u Vijeću sigurnosti

Image
BIVŠI DIREKTOR FSB-A /

Godinama je bio najmoćniji uz Putina, a sad ga je šef smjenio: Zadržat će ga u Vijeću sigurnosti

Krađa naše imovine na Zapadu neće proći nekažnjeno

"Važno je polaziti od činjenice da je buduća sigurnosna arhitektura otvorena za sve euroazijske zemlje koje žele sudjelovati u njezinom stvaranju. 'Za sve' podrazumijeva i europske i zemlje NATO-a, naravno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živimo na istom kontinentu. Što god se dogodilo, ne možete promijeniti zemljopis, morat ćemo koegzistirati i raditi zajedno na ovaj ili onaj način."

Ruski predsjednik istodobno je u petak zapljenu ruske državne imovine koju provodi Zapad nazvao krađom i rekao da ona neće proći nekažnjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je, govoreći pred dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova, rekao kako način na koji se Zapad odnosio prema Moskvi pokazuje da bi svatko mogao biti sljedeći i postati žrtva sličnog zamrzavanja imovine kakvo provode zapadne zemlje.

Govorio je to dan nakon što su se čelnici G7, grupe sedam velikih demokracija, složili oko nacrta sporazuma o osiguranju 50 milijardi dolara kredita za Ukrajinu koristeći kamate od ruske državne imovine, zamrznute nakon što je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 2022. na takozvanu posebnu vojnu operaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tenzije u Europi, Putin opet prijeti NATO-u: 'To su države s malim teritorijem'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo