PUTIN POTPISAO NOVU STRATEGIJU NACIONALNE SIGURNOSTI / 'Ruske tradicionalne vrijednosti napadnute su od SAD-a, okrećemo se Kini i Indiji'

'Vesternizacija' kulture povećava opasnost da Ruska Federacija izgubi svoj kulturni suverenitet - stoji između ostalog u dokumentu

4.7.2021.
8:21
Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu novu strategiju nacionalne sigurnosti svoje zemlje u zaštiti od utjecaja Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja.

"Vesternizacija' kulture povećava opasnost da Ruska Federacija izgubi svoj kulturni suverenitet", stoji između ostalog u dokumentu koji broji 44 stranice.

'Promiče se popustljivost, nemoral i sebičnost'

Kritičari strateški dokument vide kao pokušaj autoritarnog paternalizma i korak dalje od vrijednosti zapadnih demokracija.

"Ruske tradicionalne duhovno-moralne i kulturno-povijesne vrijednosti aktivno su napadnute od SAD-a i njihovih saveznika - uključujući transnacionalne korporacije i strane nekomercijalne organizacije", nastavljaju autori ovog strateškog dokumenta.

Prije svega, članak usvaja tezu, koju je Putin također više puta iznio, da je model liberalne demokracije u krizi.

"Osobne slobode su apsolutne, aktivno se promiče popustljivost, nemoral i sebičnost; provodi se kult nasilja, konzumacije i zadovoljstva; legalizira se uporaba droga i formira se društvo koje negira prirodni životni ciklus", stoji u dokumentu.

Rusija se više želi okrenuti Kini i Indiji

Prema dokumentu, pritisak Zapada na Rusiju raste - a s njim i opasnost od raskola u društvu. Dalje se kaže da Zapad pokušava iskoristiti socijalne i ekonomske probleme u Rusiji da destabilizira društvo i radikalizira prosvjed. Osim toga, kritiziraju se i sankcije koje su SAD i Europska unija uvele protiv Rusije. Uz to, vojne se napetosti povećavaju, navodi dokument, prije svega zbog NATO-ovog zadiranja u ruske granice. Zemlja se stoga želi više okrenuti Kini i Indiji.

Posljednja strategija nacionalne sigurnosti objavljena je 31. prosinca 2015.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali