TERORISTIČKI NAPAD U SREDIŠTU BEČA: / Više je mrtvih i ranjenih, pucalo se na čak šest lokacija u gradu; Objavili uznemirujuće snimke

Image
Foto: Profimedia

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je objasnio kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača, a jedan policajac je teško ozlijeđen

2.11.2020.
21:23
Profimedia
VOYO logo

Bečka policija pokrenula je veliku operaciju nakon pucnjave i eksplozija na šest mjesta u središtu grada. Kurier javlja kako je ubijeno sedam osoba, ali to zasad nije službeno potvrđeno jer policija javlja o dvoje mrtvih. Više ljudi je ozlijeđeno, navodno je 15 ranjenih u bolnici od čega je sedmero u teškom stanju.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehamer okarakterizirao je napade kao terorističke. Policija je upozorila građane da se sklone te da ne objavljuju fotografije pucnjave na društvenim mrežama. Motiv napada zasad nije poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova, više napada je započelo oko 20 sati na šest mjesta u središtu Beča, između ostalog i ispred sinagoge, a u njima je sudjelovalo "do deset napadača".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je objasnio kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača, a jedan policajac je teško ozlijeđen.

Na Twitteru se pojavila i snimka napadača:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno od čega sedam teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil.

Kurz: 'Bili smo meta gnusnog napada'

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u ponedjeljak navečer da je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada i dodao da je vojska izašla na ulice i štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno u našoj republici prolazimo kroz teške sate. Zahvaljujem snagama sigurnosti koji riskiraju svoje živote. Policija će odlučno djelovati protiv počinitelja gnusnog napada", rekao je Kurz.

'Sveti rat protiv zapada'

Na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko poruka u kojima se jezikom islamističkih organizacije poziva na "sveti rat" protiv Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Izraelitske kulturne zajednice Oskar Deutsch je preko Twittera javio da u vrijeme napada kako u sinagogi tako i u uredu iznad sinagoge nije bilo nikoga.

Europska unija osudila je napade koje je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao "kukavičkim činom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti. Suosjećam sa žrtvama i stanovnicima Beča nakon večerašnjega strašnoga napada. Mi smo uz Austriju", napisao je Michel na Tweeteru.

Image

Cijeli grad je u blokadi, a prolaznici i vozila su preusmjeravani dalje od prvog okruga u kojem se zbio jedan od napada. Foto: Profimedia

Šef europske diplomacije Josep Borrell napisao je da je "šokiran i potresen" napadima, ocijenivši da je riječ o "činu kukavištva, nasilja i mržnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suosjećam sa žrtvama i njihovim obiteljima, kao i s građanima Beča. Mi smo uz vas", dodao je u svojem Tweetu.

"Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje", poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvatska osudila napad

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je stravičan napad u Beču i izrazio solidarnost austrijskom narodu.

"Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima", poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Večerašnji napad na Beč šokantno je djelo nasilja i mržnje. Hrvatska je u zajedništvu i solidarnosti s Austrijom, poručio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na Twitteru.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo