KAOS U ALBANIJI / Prosvjednici upali u sjedište oporbene stranke, policija posegla za suzavcem i vodenim topovima

Image

Unutarstranački obračun u oporbenoj stranci stranci izbio je između pristaša sadašnjeg vodstva i bivšeg predsjednika kojeg SAD sumnjiči za korupciju

8.1.2022.
16:46
Profimedia

Albanska policija odgovorila je suzavcem i vodenim topovima na napad prosvjednika koji su, bacajući kamenje, upali u sjedište oporbene Demokratske stranke usred sve oštrije borbe stranačkih suparnika za vlast.

Prosvjednici su pristaše bivšega albanskog predsjednika i premijera Salija Berishe, koji je prošle godine izbačen iz stranke pošto mu je Washington zabranio ulazak u Sjedinjene Države zbog navodne korupcije.

Berisha, koji poriče nedjela koja mu se pripisuju, od tada se svim snagama bori za vodeću ulogu u stranci, a protivnik mu je njezin aktualni čelnik Lulzim Basha.

Prošli je mjesec Berisha sazvao skupštinu stranke te najavio da će se kandidirati za njezina vođu.

Tijekom subotnjih nemira Berishini su pristaše čekićima razbili novopostavljena metalna sigurnosna vrata na uredima u nastojanju da se uspnu do drugoga kata.

Lokalni mediji pišu da su zaposlenici koji su se zatekli u zgradi pokušali spriječiti prosvjednike u nasilju i prije dolaska policije tako što su ih tjerali pjenom iz vatrogasnih aparata.

Američka veleposlanica u Albaniji Yuri Kim rekla je da je njezina administracija duboko zabrinuta zbog napetosti koje odnedavno vladaju u Demokratskoj stranci.

"Oni koji potiču nasilje ili potkopavaju vladavinu zakona bit će pozvani na odgovornost", tvitala je Kim.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali