Play ponuda

PROSVJEDI U BJELORUSIJI; Putin poručio: / 'Ruske snage osiguravat će red ukoliko bude potrebno'

Image
Foto: PROFIMEDIA
18.12.2020.
14:38
PROFIMEDIA
Play ponuda

Snage ruske Nacionalne garde mogle bi biti raspoređene u Bjelorusiji da "čuvaju javni red" u sklopu dogovora od petka koji je objavila bjeloruska vlada.

Od spornih izbora prije pet mjeseci svaki vikend se u toj zemlji održavaju masovni prosvjedi.

Rusija je u susjedstvu najbliži bjeloruski saveznik. Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je poslati snage za održavanje reda u Bjelorusiju bude li potrebno suzbiti prosvjede.

Image
NE PRESTAJU PROSVJEDI U BJELORUSIJI: /

Policija privela 135 demonstranata; Neki su nosili zastave sa simbolom oporbe

Image
NE PRESTAJU PROSVJEDI U BJELORUSIJI: /

Policija privela 135 demonstranata; Neki su nosili zastave sa simbolom oporbe

Prosvjedi nakon predsjedničkih izbora

Predsjednik Aleksandar Lukašenko (66) vodi bivšu sovjetsku republiku u istočnoj Europi koja graniči s članicama EU-a Poljskom, Litvom i Latvijom više od četvrt stoljeća.

Europska unija kaže da izbori održani 9. kolovoza, na kojima je on ponovno po službenim rezultatima dobio najveći broj glasova, "nisu bili ni slobodni niti pošteni".

Bjeloruska oporba osporava rezultate predsjedničkih izbora tvrdeći da su bili namješteni i poziva Lukašenka da odstupi s vlasti.

Nakon izbora izbili su masovni prosvjedi koje bjeloruske vlasti odlučno guše pritvarajući na stotine prosvjednika. Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da se disidente u zatvoru muči i ponižava.

Europska unija uvela je sankcije protiv bjeloruskih dužnosnika za koje je utvrđeno da su odgovorni za represiju i zastrašivanje mirnih prosvjednika, članova oporbe i novinara nakon predsjedničkih izbora, kao i za nepravilnosti u izbornom procesu, uključujući Lukašenka i njegova sina Viktora.

Play ponuda
Play ponuda