PROŠLO JE 75 GODINA OD SVRŠETKA II. SVJETSKOG RATA: / Nizozemska željeznica nudi odštetu žrtvama holokausta

Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacisitičkih logora ili njihove rodbine, ispunjava uvjete za odštetu

27.6.2019.
10:36

Gotovo 75 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata nizozemska željeznica planira ponuditi odštetu žrtvama holokausta i njihovim obiteljima zbog toga što je sudjelovala u prijevozu Židova u nacističke logore u Nizozemskoj. Željeznički prijevoznik NS stavit će na raspolaganje žrtvama desetke milijuna eura, objavio je u srijedu čelnik NS-a, Roger van Boxtel u nizozemskom gradu Utrechtu.

Procjenjuje se da je oko 110.000 Židova i Roma bilo deportirano temeljem nacističkih zapovijedi, najviše u koncentracijski logor Auschwitz. Samo nekoliko tisuća ljudi je preživjelo. "Prijevoz je za cilj imao njihovo istrebljenje", kazao je van Boxtel. "Odšteta nikada neće nadomjestiti osobnu patnju", dodao je. NS je 2018. najavio da će ponuditi odštetu žrtvama holokausta.

Povjerenstvo, koje je vodio bivši amsterdamski gradonačelnik Job Cohen, zaduženo za razradu detalja predstavilo je svoje zaključke u srijedu. Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacisitičkih logora ili njihove rodbine, ispunjava uvjete za odštetu. Primit će između pet i petnaest tisuća eura odštete po osobi. Inicijativu je pokrenuo Salo Muller, 83-godišnji novinar i fizioterapeut, čiji su roditelji deportirani u Auschwitz, gdje su i ubijeni.

Željeznički prijevoznik u to se vrijeme nije protivio zadatku prijevoza Židova, a od toga je zaradioi oko 1,1 milijuna eura. NS se zbog svoje uloge u holokaustu službeno ispričao svim žrtvama 2015. godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali