Play ponuda

PRONAŠAO PICASSA NA TETINOM TAVANU? / Dokaže li se autentičnost, slika će vrijediti milijune

Image
Foto: NBCNY

Slika je godinama ležala skrivena iza šivače mašine njegove tete. Tek na samrti, Jenny Verastro otkrila je dugo skrivanu tajnu svojem nećaku, televizijskom tehničaru, Carlu Sabatinu.

29.11.2015.
10:55
NBCNY
Play ponuda

Carl je ostavio sve što je planirao napraviti tog dana i popeo se na tavan. "Pogledao sam iza šivače mašine, a slika mi je doslovce pala u krilo. Počeo sam plakati", rekao je Sabatino za NBC New York.

Slika je u posjed Sabatinovih došla kada ju je, za 10 funti, na ulicama Londona, tjekom Drugog svjetskog rata, kupio Carlov ujak, Nicky Verrastro. Carl se prisjetio da je slika, dok je još bio dijete, znala biti izvješena u blagovaonici njegove tete i ujaka, ali bio je dijete i ona ga nije previše zanimala.

shimmer fallback
shimmer fallback

Carl je odmah dao procijeniti sliku, ali u aukcijskoj su mu kući hladno odgovorili kako je riječ o običnom posteru koji ne vrijedi više od 10 dolara. Bilo je to prije 11 godina.

"Nikada nisam zaboravio kako mi je balcila sliku", rekao je Carl koji se nije predavao. Uvjeren je kako je slika sa tetinog tavana original, kako je doista riječ o Picassovoj "Dami s plaštom" koju je slikar nastojao naslikati i u nešto drugačijoj tehnici.

Stoga se bacio na istraživanje. Proučio je sva djela, život i tehnike koje je koristio slavni slikar. Tvrdi da je pronašao dokaze kako je Picasso koristio posebne tehnike, koje su podrazumijevale kombinaciju fotografije i ulja na platnu. Sabatino je stoga zatražio i kemijsku analizu slike.

shimmer fallback
shimmer fallback

Stručnjaci Centra za analizu materijala umjetničkih dijela u Westmontu, državi Ilinois, uzeli su uzorke sa Sabatinove slike. Dokazali su koko je slika doista nastala 1930-ih, ali prilikom pregleda, doktor Kenneth Smith pronašao je nešto što bi moglo Carla Sabatina pretvoriti u milijunaša.

Pronađen je djelomičan otisak prsta, koji, ukoliko bude odgovarao onome od Pabla Pisacca, znači samo jedno: slika je original!

"Jasno se vidi kako je u pitanju djelomičan otisak prsta. Takav otisak može nastati samo kada slikar podigne sliku, kako bi ju premjestio, dok je boja još svježa", komentirao je Smith.

Ukoliko se potvrdi kako otisak pripada Picassu, riječ je o jedinom djelu na kojemu je ostavio takav trag. Slika je sada poslana na dodatna forenzička tumačenja, u Centar za forenziku u Washingtonu.

Ukoliko se potvrdi da je autor slike s otiskom prsta Pablo Picasso, slika bi mogla dosegnuti vrijednost preko 13 milijuna dolara.

Play ponuda
Play ponuda