PROJEKCIJE REZULTATA IZBORA: / HDZ osvaja 5 mandata, SDP 3, nekoliko manjih stranaka iznenadilo dobrim rezultatom

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Značajno je što će veliki rast imati krajnje desna skupina ENF (Europa nacija i sloboda) koja bi sa sadašnjih 37 narasla na 62 zastupnika i postala peta politička snaga u Europi,

18.4.2019.
13:22
Goran Stanzl/PIXSELL
Play logo

Temeljem ispitivanja javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja 2019. godine u 28 država članica Europske unije, Europski parlament je objavio novu skupinu projekcija o tome kako bi mogao izgledati novi saziv.

Image
DA NAS DANAS PITAJU, EVO KOGA BISMO POSLALI U EU PARLAMENT: /

Neki bi se mogli iznenaditi brojem mandata pojedinih opcija

Image
DA NAS DANAS PITAJU, EVO KOGA BISMO POSLALI U EU PARLAMENT: /

Neki bi se mogli iznenaditi brojem mandata pojedinih opcija

Sve do Brexita, Hrvatska ima 11 zastupnika

Podaci se zanivaju na informacijama iz 43 istraživanja koja su provele stručne ustanove u 21 državi članice, a podaci su usklađeni s očekivanim sudjelovanjem Velike Britanije na izborima. Prema tome, Hrvatska će u parlamentu imati 11, a ne 12 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše glasova dobio bi HDZ - oko 34 posto, čime bi u grupaciju Europske pučke stranke poslao pet zastupnika. SDP bi dobio 21 posto glasova, odnosno 3 zastupnika za skupinu Socijalista i demokrata. Živi zid i Amsterdamska koalicija gotovo su izjednačeni s 10,6 odnosno 10,5 posto i osvojili bi jedan mandat. Most bi dobio 7,7 posto glasova i također jedan mandat. Prag od 5 posto bi prošli Neovisni za Hrvatsku, Hrast odnosno koalicija Hrvatski suverenisti i START Dalije Orešković, međutim ne bi dobili mandat.

shimmer fallback
shimmer fallback

Na razini Europe

Nakon izbora ovako bi izgledao sastav Europskog parlamenta prema političkim skupinama :

Europska pučka stranka (EPP) i dalje bi bila najjača grupacija sa 180 zastupnika, što je ipak značajno manje od sadašnjih 217. Drugi po broju zastupnika bi bila grupacija Socijalisti i demokrati (S&D) sa 149 zastupnika, također značajan pad u odnosu na sadašnjih 186. Očekuje se da bi liberali (ALDE) mogli dobiti 6 mandata više nego u ovom sazivu, što je ukupno 76 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupacija Konzervativci i redformisti mogla bi imati 66 parlamentaraca, što 10 mandata manje nego trenutno. Značajno je što će veliki rast imati krajnje desna skupina ENF (Europa nacija i sloboda) koja bi sa sadašnjih 37 narasla na 62 zastupnika i postala peta politička snaga u Europi, dok će Zeleni dobiti 57 mandata, što ukazuje na blagi rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska ujedinjena ljevica i Nordijska ljevica GUE/NGL imali bi 46 zastupnika, 6 manje nego u ovom sazivu. Populistička grupacija Europa slobode i direktne demokracije (EFDD) dobila bi povećanje mandata, pa bi umjesto dosadašnjeg 41 zastupnika imala njih 62. Ostali mandati, a ima ih još gotovo 70 nisu raspoređeni u političke klubove, javlja N1.

Zbog sudjelovanja Velike Britanije, koja ima 73 zastupnička mjesta i koja teoretski, iako je to malo vjerojatno, još uvijek može prije izbora ratificirati sporazum o razdruživanju i tako izbjeći sudjelovanje na europskim izborima, najviše gubi EPP, a najveći dobitnici su populistička i euroskeptična skupina Europe slobode i izravne demokracije u kojoj je najpoznatiji zastupnik Nigel Farage bivši vođa Stranke za neovisnost Velike Britanije, koji bi imali 15 mjesta više, zatim ECR u kojoj je britanska Konzervativna stranka, 13 mandata više te S&D, sedam mjesta više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo drugačiji rezultati

Internetska stranica Poll of Polls u vlasništvu Politica predviđa malo drugačije rezultate izbora za Europski parlament.

Prema njima EPP će osvojiti 178 mandata, S&D 144. Značajan porast prema njima ima ALDE s 99 mandata, dok će Konzervativci imati oko 65 mandata. Zelenima se predviđa 55 mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Očekuje se da će biti oko 50 mandata koji pripadaju neraspoređenima, dok bi krajnje desna skupina ENF mogla osvojiti 48 mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo