PROGRAM POMOĆI VRIJEDAN GOTOVO 2 MILIJARDE EURA: / Njemačka vlada ulaže dodatna sredstva kako bi spriječila zabranu prometa dizelašima

Image
Foto: afp

Njemačka vlada pokušava s gotovo dvije milijarde eura izbjeći zabranu prometa dizelskim vozilima koji na udovoljavaju najnovijim normama za čistoću zraka

3.12.2018.
15:46
afp
Play logo

Njemačka vlada odobrila je gotovo dvije milijarde eura pomoći njemačkim gradovima u borbi za čišći zrak, čime bi se trebale spriječiti zabrane prometa vozilima s motorima na dizelski pogon, priopćeno je u ponedjeljak nakon sastanka predstavnika njemačke vlade, gradova i automobilske industrije u Berlinu.

Image
NJEMAČKIM DIZELAŠIMA DRASTIČNO PADA CIJENA: /

'Cijene jako pale, već su sad popusti 20-30 posto'

Image
NJEMAČKIM DIZELAŠIMA DRASTIČNO PADA CIJENA: /

'Cijene jako pale, već su sad popusti 20-30 posto'

Povećanje proračuna

„Proračun 'Hitnog programa za čisti zrak' bi sa sadašnjih milijardu eura trebao biti povećan na 1,5 milijardi“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s predstavnicima gradova i automobilske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka vlada je osigurala i dodatnih 432 milijuna eura, koji bi trebali biti utrošeni na ugradnju filtera u vozila javnih službi u gradovima ta za nabavku elektro autobusa.

'Hitni program za čisti zrak'

Na sastanku u uredu kancelarke u ponedjeljak glavna tema bio je projekt „Hitni program za čisti zrak“, kojim vlada podupire gradove i općine kojima prijeti uvođenje zabrana prometa dizelaša zbog previsokih vrijednosti dušikovih oksida u zraku.

Program obuhvaća nabavu uređaja za bolju kontrolu protoka prometa i sprječavanje zastoja koji osjetno utječu na povišenu emisiju čestica, nabavu autobusa javnog prijevoza na električni pogon kao i ugradnja filtera za pročišćavanje ispušnih plinova kod starijih vozila s dizelskim motorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana prometa

Ovim mjerama njemačka vlada pokušava izbjeći zabrane prometa dizelskim vozilima koji na udovoljavaju najnovijim normama za čistoću zraka. Sudovi u nekoliko njemačkih gradova naložili su uvođenje zabrane prometa ovim vozilima od sljedeće godine ukoliko se kvaliteta zraka ne poboljša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka automobilska industrija sudjeluje financijski u ovom paketu, ali odbija financiranje ugradnje dodatnih katalizatora u dizelaše s oznakom euro 5 i niže, koji spadaju u velike zagađivače, smatrajući to preskupim i neučinkovitim.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo