PROCURILI SU DIJELOVI TAJNOG UGOVORA: / Evo kako se Britanija dokopala cjepiva na štetu Europske unije

Navodno je AstraZeneca u tajnosti dobila odobrenje Velike Britanije da cjepivo umjesto u EU izveze u Australiju,

2.5.2021.
15:55
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanske vlasti tajno su dozvolile korištenje svoga opskrbnog lanca cjepivom AstraZenece za Australiju, a zauzvrat su iz Indije dobile milijune doza cjepiva te britansko-švedske kompanije, objavio je Daily Telegraph pozivajući se na više različitih izvora.

Najmanje dvije isporuke tog cjepiva bile su veljači i ožujku, upravo u vrijeme kada je Bruxelles započeo strože nadzirati proizvođača cjepiva, a od Velike Britanije zatražio da preraspodijeli dio svojih zaliha kako bi bio nadoknađen manjak doza AstraZenecinog cjepiva u EU zbog velikih kašnjenja u isporuci.

Cjepivo iz Britanije u Australju, a iz Indije u Britaniju

Britanska vlada odbacivala je te zahtjeve Bruxellesa, a AstraZeneca navodila kako u ugovoru sklopljenom s Britancima stoji klauzula prema kojoj cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji ne smije distribuirati dalje. Istodobno je Bruxelles inzistirao da u ugovorima s AstraZenecom izričito stoji da u EU moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Telegraph sada otkriva kako je, usprkos tomu, AstraZeneca u tajnosti dobila odobrenje Velike Britanije da cjepivo umjesto u EU izveze u Australiju, a kao protuuslugu Britanci su imali na raspolaganju desetak milijuna doza cjepiva proizvedenog u indijskom Serum Instituteu gdje se proizvode i velike količine AstraZenecinog cjepiva. Britanske vlasti to su smatrale idealnim rješenjem jer se AstraZeneca obvezala nadoknaditi eventualni manjak cjepiva, a Australija je dobila potrebno cjepivo. Britanci su od AstraZenece naručili oko 100 milijuna doza, a u ožujku im je stiglo oko pet milijuna doza iz Indije. No, upitno je hoće li se ta opskrba nastaviti, jer je Indija suočena s ogromnim širenjem zaraze.

Je li Australija jedina profitirala od dogovora s Londonom?

Telegraph piše kako zasad nije poznato je li Australija jedina profitirala ovim dogovorom s Velikom Britanijom. Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je spremnost Londona da podijeli svoje viškove cjepiva s Covaxom, sustavom za pomoć najsiromašnijim zemljama koje si ne mogu priuštiti dostatne količine cjepiva. Velika Britanija dosad je naručila oko 517 milijuna doza cjepiva različitih proizvođača, što je i vie nego dovoljno za njeno stanovništvo.

No, tajni dogovor Britanije i Australije mogao bi izazvati bijes u EU budući da je Europska komisija nedavno podnijela tužbu protiv AstraZenece zbog kršenja ugovora i kašnjenja isporuke cjepiva. EU je u srijedu ponovno zatražila od AstraZeneca da joj počne isporučivati cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji, dok u AstraZeneci tvrde da nemaju formalnih obaveza učiniti to.

Cjepiva otišla u Australiju nakon blokade Europske komisije

Iz sada objavljenih tajnih dogovora Britanije i Australije doznaje se kako je prva pošiljka dopremljena 29. veljače, a potom je još 300 tisuća doza stiglo zrakoplovom Emiratesa. To se dogodilo nakon što je Europska komisija donijela propise koji ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je u Australiju nakon što je EU i službeno blokirao AstraZenecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U AstraZeneci odbijaju komentirati te navode, dok glasnogovornik britanske vlade kaže kako je proizvodnja cjepiva jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može sudjelovati u njemu. No, također ističe kako su detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZenece - poslovna tajna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali