Play ponuda

Pogledajte kako je papa objavio povlačenje s čela Crkve

shimmer fallback

'Potpuno svjestan ozbiljnosti ovog čina, s punom slobodom odričem se službe rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi povjerili kardinali 19. travnja 2005. 28. veljače 2013.

11.2.2013.
14:28
Play ponuda

specijal-201012070191004-Odlazak pape Benedikta XVI. Bio je jedan od najstarijih kardinala kojeg su izabrali za papu. U travnju će napuniti 86 godina, no zbog narušenog zdravlja, odlučio je napustiti čelo Katoličke crkve. Njegova odluka šokirala je svijet.

U nastavku donosimo papinu izjavu kardinalima u kojoj objavljuje odluku o povlačenju s dužnosti:

"Draga braćo,

pozvao sam vas na ovaj Konzistorij, ne samo radi kanonizacije, nego i da vam priopćim odluku koja ima veliku važnost za život Crkve.

Nakon što sam mnogo puta pred Bogom preispitao svoju savjest, došao sam do zaključka da moja snaga, zbog poodmaklih godina, više ne dogovara potrebama obavljanja Petrove službe.

Svjestan sam da ta služba mora biti obavljana ne samo riječima i djelima, nego i molitvom i trpljenjem. Za ovu dužnost potrebni su i snaga uma i tijela, snaga koju posljednjih nekoliko mjeseci imam sve manje, do te mjere da sam morao priznati da nisam sposoban na adekvatan način ispunjavati dužnost koja mi je povjerena.

Iz ovog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti ovog čina, s punom slobodom odričem se službe rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi povjerili kardinali 19. travnja 2005. 28. veljače 2013. u 20 sati, rimska stolica, stolica svetog Petra bit će prazno i konklava treba izabrati novog vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

Draga braćo, najiskrenije vam zahvaljujem za svu ljubav i rad kojima ste me podržavali u mojoj službi i molim vas oprost za sve svoje nedostatke. Povjerimo, sada, svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju."

Play ponuda
Play ponuda