PRIJETI EKOLOŠKA KATASTROFA U SJEVERNOM MORU: / Nizozemski brod mogao bi potonuti, a iz njega se izliti 350 tona nafte

Na nagnutom brodu Eemslift Hendrika, čija je posada evakuirana, nalazi se 350 tona nafte i 50 tona dizela

6.4.2021.
15:06

Nizozemski teretni brod koji pluta na pučini kod Norveške mogao bi potonuti i izazvati izlijevanje nafte, pošto je posada evakuirana kasno u ponedjeljak po olujnom vremenu, kazale su u utorak mjesne vlasti. Oko 12 članova posade skočilo je s jako nagnutog broda Eemslift Hendrika u vodu nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni izravno s palube, po snimci koju je objavio Norveški centar za koordinaciju spašavanja

Na brodu 350 tona nafte i 50 tona dizela

Svi su na sigurnom, ali brodu prijeti potonuće, kazali su norveški dužnosnici. Brod se nalazi oko 130 kilometara od obale na Sjevernom moru.

"Brodu je tijekom noći otkazao glavni motor i pluta prema kopnu", rekao je Hans Petter Mortenson iz Norveške obalne uprave, za televiziju NRK. "Postoji rizik da bi se mogao prevrnuti i potonuti", rekao je, dodajući da bi pritom moglo doći do izljeva nafte. Brod prenosi oko 350 tona nafte i 50 tona dizela.

Smit Salvage, podružnica nizozemske tvrtke za pomorske usluge Boskalis, kazala je da je angažirana da pokuša spasiti brod i kasnije tijekom dana poslat će tim u Norvešku. Brod je sagrađen 2015. i registriran u Nizozemskoj. Dug je 111,6 metara i namijenjen prijevozu jahti i manjih plovila.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali