PRIJE PEDESET GODINA UBIJEN JE KARIZMATIČNI REVOLUCIONAR CHE GUEVARA: / Njegovo ime je sinonim za pobunu, revoluciju i socijalizam

Image
Foto: AFP

Najvažniji suborac Fidela Castra, argentinski liječnik Ernesto "Che" Guevara jedan je od velikih junaka kubanske revolucije.

9.10.2017.
12:31
AFP
Play logo

Cheov klasični portret s crnom beretkom na glavi i spokojnim pogledom u daljinu, djelo fotografa Alberta Korde, šezdesetih se godina u mnogim dijelovima svijeta pretvorio u simbol prosvjeda protiv "američkog imperijalizma" i materijalizma zapadnog kapitalističkog duštva.

Revolucionarni duh i beskompromisna mržnja prema neprijatelju

Bio on na majici, na posteru u sobi studentskog doma ili kao tetovaža na nadlaktici Diega Maradone, na svijetu teško da ima raširenije slike od Che Guevare s beretkom. Izvučen iz povijesnog konteksta, pretvorio se u simbol buntovništva mladih, a istodobno služio kao marketinško oruđe kapitalističkih kompanija koje njegovim likom lansiraju nove proizvode ili privlače nove korisnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Che je tako postao najvažniji eksponent revolucionarnog romantizma, iako je osobno predvodio stotine egzekucija u kubanskim zatvorima nakon pobjede revolucije 1959. godine. Revolucionarni duh je jednom opisao kao "beskompromisnu mržnju prema neprijatelju, koja čovjeka pretvara u učinkovit, nasilan i hladnokrvan stroj za ubijanje".

Rođen 14. lipnja 1928. u argentinskom gradu Rosariju, Ernesto Guevara otkrio je svoj revolucionarni poziv tijekom dvaju dugih putovanja Latinskom Amerikom. Tada je postao svjestan krajnje neimaštine, nepravde i izrabljivanja koji su bili dominantni u regiji. Nakon neuspjela pokušaja da organizira otpor vojnom udaru kojim je s američkom podrškom srušena vlada Jacoba Arbenza u Gvatemali 1954., mladi Guevara otputovao je u Meksiko.

Image
UMRO FIDEL CASTRO (90): /

Preminuo legendarni revolucionar koji je Kubom vladao čak pet desetljeća

Image
UMRO FIDEL CASTRO (90): /

Preminuo legendarni revolucionar koji je Kubom vladao čak pet desetljeća

shimmer fallback
shimmer fallback

Gerilac, ministar industrije, kritičar Sovjetskog Saveza...

Ondje je upoznao Fidela Castra koji ga je uvjerio da se pridruži skupini protjeranih Kubanaca koji pripremaju invaziju na Kubu i revoluciju protiv diktature Fulgencija Batiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već poznat po nadimku Che i unaprijeđen u zapovjednika zahvaljujući izvrsnom taktičkom snalaženju u gerilskom ratovanju, Guevara vodi odlučnu bitku kubanske revolucije kod Santa Clare koja je zapečatila sudbinu Batistina režima u prosincu 1958.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon diktatorova bijega i pobjede revolucionara 1. siječnja 1959., Che je imenovan predsjednikom kubanske nacionalne banke, a kasnije i ministrom industrije.

Njegova česta putovanja u inozemstvo u svojstvu ambasadora revolucije često su ga vodila u Moskvu i druge socijalističke gradove, gdje je progresivno gubio prvotni entuzijazam za Sovjetski Savez. Kritizirao je golemu sovjetsku birokraciju i oklijevanje SSSR-a da podrži revolucionarne pokrete u zemljama Trećeg svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se pojavljuju i glasine o sukobu s Castrom, a pošto Che nestaje iz javnog života, sve su češća nagađanja da ga je vođa revolucije dao pogubiti. Kasnije se saznalo da je Guevara otišao u Kongo kako bi podržao tamošnje gerilce u borbi protiv prozapadnih plaćenika.

shimmer fallback
MRAČNA STRANA POVIJESTI /

Autori slavnih fotografija otkrivaju njihovo pravo značenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranjen u Boliviji gdje je došao širiti revoluciju

Frustriran korupcijom i slabim borbenih duhom kongoanskih revolucionarnih čelnika, Che se vraća na Kubu u ožujku 1966. godine. Nekoliko mjeseci kasnije već je bio u Boliviji. U toj andskoj zemlji, u središtu Južne Amerike, nada se da će stvoriti zametak revolucije koja će proširiti kontinentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, međutim, znao da bolvijski vojnici, inače slabo opremljeni i obučeni, imaju obilatu pomoć CIA-e i američkih protugerilskih stručnjaka. Ranjen je u borbi s bolivijskim vojnicima na planinskom jugoistoku zemlje i uhvaćen živ.

Jedan od vojnika koji su ga uhitili, danas 79-godišnji Gary Prado, toga se dana jasno sjeća.

"Nije skrivao identitet, sam je rekao tko je", kaže Prado u intervjuu za agenciju dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgledao je poraženo. Kazao je, ja sam Che Guevara i vredniji sam vam živ nego mrtav", prepričao je Bolivijac.

No bolivijske vlasti nisu tako mislile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogubljenje bez suda danas zvuči grozno, ali..."

Iako nije bio nazočan egzekuciji, Prado ima objašnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Boliviji je tada maksimalna kazna bila 30 godina, a u zemlji nije bilo strogo čuvanih zatvora. Gdje bismo ga držali 30 godina? Sigurno bi bilo pokušaja da ga se osloboditi, pritisaka, posjetitelja. Bio bi trajna smetnja".

"Danas to zvuči grozno, pogubljenje bez suda", nastavlja Prado, "ali imajte na umu da je Che napravio isto stotinama ljudi na Kubi i da se u ono doba nije toliko pričalo o ljudskim pravima kao danas".

Che Guevara je pogubljen u selu La Higuera 9. listopada 1967., dan nakon uhićenja.

"S obzirom na to kakav se mit o njemu kasnije stvorio, Che je Kubi ispao korisniji mrtav nego živ", hladno je zaključio Prado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalna pop-ikona čije je nasljeđe i dalje snažno

Che Guevarino ime postalo je sinonim za pobunu, revoluciju i socijalizam. Bez obzira na sve kontroverze vezane uz njegovo djelovanje, naročito nakon ustanka i revolucije na Kubi, postao je globalna pop-ikona čije se nasljeđe i danas snažno osjeća diljem Latinske Amerike, piše Al Jazeera povodom 50 godišnjice njegovog pogubljenja.

Također podsjeća na neke njegove čuvene misli:

"Ako si pun gorčine prema svakoj nepravdi, onda si moj prijatelj."

"Ne brinem o tome hoću li poginuti sve dok posgtoji netko tko će uzeti moju pušku i nastaviti pucati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Revolucija nije zrela jabuka koja će sama pasti. Morate ju ubrati."

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo