Play ponuda

Preživjeli lavinu: 'Bilo je kao u veš mašini'

shimmer fallback

U najtežoj alpinističkoj nesreći koja se dogodila u Francuskoj u posljednje četiri godine stradalo je devet alpinista, a još 12 ih je ozlijeđeno.

15.7.2012.
9:08
Play ponuda

U nesreći na Mont Mauditu su poginula po tri britanska i njemačka alpinista, dvojica španjolaca i jedan Švicarac. Još je 12 alpinista ozlijeđeno, a među njima je i jedan srpski alpinist.

Riječ je o 32-godišnjem Milošu Jankoviću, koji je u nesreći zadobio naprsnuće rebara te se oporavlja u bolnici. Janković je prijateljima poslao SMS poruku u kojoj je naveo da su lavinu izazvali alpinisti koji su išli ispred njih, piše Blic.

Navodno je Janković bio u alpskom domu s još stotinjak planinara iz nekoliko europskih država. Prema planu organizatora, planinari su trebali svladati uspon podijeljeni u tri grupe. Janković je bio u drugoj grupi s još 27 kolega. Navodno, kada je prošla prva grupa, lavina se pokrenula i obrušila na planinare iz druge ekipe.

Lavina ih odgurala 250 metara nizbrdo

I list Daily Mail donosi ispovijest preživjelih alpinista. Instruktor Daniel Rossetto, koji se penje već 30 godina, kazao je da nikad nije vidio takvo što.

"Osjetio sam kako me snijeg poklopio. Pokušali smo se oduprijeti, ali nas je odguralo niz planinu nekih 250 metara. Sa svakim podrhtajem smo se pitali hoće li biti još gore. osjećao sam se kao u veš mašini", ispričao je Rossetto, koji je na planinu vodio dva danska alpinista.

Jedan od njih, 30-godišnji Thomas Dybro, opisao je kako su rukama kopali snijeg da izvuku unesrećene. Morali su izvući i mrtve. "Bilo je užasno. Kopali smo sat i pol. Snijeg je bio tvrd", kazao je Dybro.

Play ponuda
Play ponuda