PREMINUO NAJBOGATIJI HRVAT U BIH: / Počeo je svirajući po svadbama, a dogurao do tvrtke s nekoliko tisuća radnika

Godine 1992.

24.11.2020.
14:01
Boris Šćitar / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Zagrebu je danas preminuo Pero Gudelj, poznati poduzetnik iz Bosne i Hercegovine, osnivač i vlasnik trgovačkog lanca FIS. Tužnu vijest potvrdili su portalu Klix.ba iz tvrtke FIS, dodavši da je Gudelj posljednjih nekoliko mjeseci proveo na liječenju u Hrvatskoj i Austriji.

Odrastao u siromašnoj obitelji

Gudelj je rođen 1955. godine u selu Gornja Večerska u Vitezu. Odrastao je u siromašnoj obitelji, a od malih nogu svirao je harmoniku. Kako piše u jednoj od njegovih autoriziranih biografija, prvi novac zaradio je svirajući na svadbama.

Uoči rata otvorio je videoteku, a ubrzo potom i prvu kabelsku televiziju na prostoru bivše Jugoslavije. Početkom 90-ih, dok je u BiH još trajao rat, Gudelj je bio među malobrojnima koji su tada razmišljali od čega i kako živjeti nakon rata, piše Klix.ba. Godine 1992. osnovao je tvrtku FIS koja je tada imala tek desetak radnika.

Posao je ubrzo razvio do neslućenih visina. FIS je izrastao u trgovačkog i proizvodnog diva s nekoliko tisuća zaposlenih. Gudelj je slovio za najbogatijeg Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali