OGLAS

PROTIVNICA KOMUNIZMA / Preminula sestra Fidela Castra. Surađivala s CIA-om, a on ju je jednom upozorio: 'Ne petljaj se s crvima'

Image
Foto: Shutterstock/Profimedia

S braćom je ranije pokušala svrgnuti tadašnjeg diktatora, skupljali su novac i kupovali oružje, a onda je Fidel došao na vlast i upozorio sestru da prestane surađivati s protivnicima revolucije. Odselila se i dobila američko državljanstvo

7.12.2023.
10:34
Shutterstock/Profimedia
VOYO logo

Umrla je Juanita Castro (90), antikomunistkinja i sestra Fiedela i Raula Castra, kubanskih vladara. Umrla je u ponedjeljak u Miamiju, a kubanska se vlada i mediji do jučer nisu oglasili o tome.

Na svoj je Instagram o smrti Castro izvijestila novinarka Maria Antonieta Collins, inače koautorica knjige Juanite Castro pod nazivom "Fidel i Raul, moja braća", piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Juaniti je napisala da je "bila ispred nas na putu života i smrti, izuzetna žena, neumorni borac za pitanje svoje Kube koju toliko volim".

Juanita je surađivala s CIA-om nakon što su Sjedinjene Američke Države spriječile invaziju 1961. godine u Zaljevu svinja. Rekla im je da ne želi novac i da ne podržava nikakvo nasilje nad braćom. Suradnja je bila dobro osmišljena, toliko da je imala zanimljiv signal: preko kratkovalnog radija su puštali valcer iz opere Madame Butterfly, kao znak da imaju poruku za nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMJESTILA IM UDBA /

Grlić Radman u Sidneyju prati slučaj hrvatske 'šestorke': 'Hrvati još nose ožiljke nanesene pod komunizmom'

Image
SMJESTILA IM UDBA /

Grlić Radman u Sidneyju prati slučaj hrvatske 'šestorke': 'Hrvati još nose ožiljke nanesene pod komunizmom'

Sa svojom starijom braćom pokušala je svrgnuti tadašnjeg diktatora Fulgencia Batistu, pa su skupljali novac i kupovali oružje, ali priča se naglo okrenula kada je Fiedel 1959. godine došao na vlast, postao komunist i iz vlade izbacio sve neistomišljenike. Brzo je upozorio sestru da se ne petlja s protivnicima revolucije, takozvanim "crvima", kojima je u svom domu na Kubi pružila utočište.

Castro je 1964. godine, nakon smrti majke, pobjegla s Kube, Raul joj je pomogao u dobivanju vize za Meksiko, a nakon toga se više nisu vidjeli. Iste je godine novinarima rekla da ne može ostati ravnodušna na scenarije koje se događaju na Kubi kao i na to da su njena braća napravili ogromni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narod je pribijen na križ muke koji je nametnuo komunizam", rekla je tada.

Mnogi su se bojali da je Castro bila komunistički špijun jer je tajno surađivala s CIA-om. Kasnije je sudjelovala u osnivanju neprofitne organizacije koja je radila protiv Castrove vlade, a podržala ju je CIA. Dvadeset godina kasnije, dobila je američko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raul je 92-godišnjak i u mirovini je, Fidel je umro 2016. godine, kada je imao 90, a iste je godine umro i najstariji brat Ramon, koji je tada imao 91 godinu.

POGLEDAJTE VIDEO: Ruđer Bošković ušao u ekskluzivni klub srpskih velikana: Ondje su i Aleksandar Veliki, Homer, Fidel Castro i Elon Musk. Sve smo ih pobrojali

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo