Ursula von der Leyen i Charles Michel / Predsjednica EK i predsjednik Europskog vijeća nakon novog razornog potresa: 'Stojimo uz Hrvatsku. Spremni smo pomoći'

Image
Foto: AP

Zatražila je od povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku

29.12.2020.
15:21
AP
VOYO logo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da je EU uz Hrvatsku nakon novog razornog potresa i da je zatražila od povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku. 

Snažan potres jakosti 6,2 stupnja pogodio je oko podneva središnji dio Hrvatske, izazvavši veliku štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu i drugim mjestima. Bio je toliko jak da se osjetio i u susjednim zemljama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedan razoran potres u Hrvatskoj, drugi u protekla dva dana. Ponovno sam razgovorala s premijerom Andrejem Plenkovićem. Spremni smo pomći. Zatražila sam od Janeza Lenarčiča da otputuje u Hrvatsku čim to situacija dopusti. Stojimo uz Hrvatsku", rekla je von der Leyen na Twitteru.

Potres u utorak dogodio se 24 sata nakon nešto slabijeg potresa s epicentrom kod Petrinje, 50-tak kilometara od Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon potresa /

Vučić ponudio Hrvatskoj pomoć: 'Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte'

Image
nakon potresa /

Vučić ponudio Hrvatskoj pomoć: 'Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte'

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je kako EU pruža Hrvatskoj svu potrebnu potporu

"U ovom teškom trenutku, Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i i premijeru Andreju Plenkoviću", objavio je Michel na Twitteru. "Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu", dodao je.

Povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič je rekao da je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u kontaktu s hrvatskim vlastima i da je spreman pomoći. "Pratimo situaciju u  Hrvatskoj. Naš ERCC je spreman pomoći", poručio je Lenarčič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama.

Centar osigurava brzu podršku za hitne slučajeve i djeluje kao koordinacijsko središte između svih EU država članica. Djeluje 24 sata dnevno i može pomoći bilo kojoj zemlji unutar ili izvan EU-a pogođene velikom katastrofom na zahtjev nacionalnih vlasti ili tijela UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo