Play ponuda

PREDSJEDATELJICA SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO OTPJEVALA HIMNU, NA FEJSU JE RAZAPELI: / 'Ekipa iz Monty Pythona bi crkla od gladi kod nas'

Image

Predsjedateljica skupštine Ana Babić otpjevala je himnu uoči sjednice Skupštine kantona Sarajevo. Ona je operna pjevačica, pa ovakav live performans pred svojim kolegama uoči sjednice ne čudi.

31.1.2018.
14:39
Play ponuda

Na društvenim je mrežama objavljena snimka sa sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je predsjedateljica skupštine Ana Babić otpjevala bosanskohercegovačku himnu. Babić je inače i operna pjevačica, pa ovakav live performans pred svojim kolegama uoči sjednice ne čudi.

Niz kritika na društvenim mrežama

Dok su ju okupljeni nagradili aplauzom nakon ovakvog nastupa, na društvenim je mrežama naišla na niz kritika.

'Pa ljudi moji jel' ovo moguće? Predsjedateljica skupštine Kantona Sarajevo je upravo odaakala himnu BiH. #2u1 Ja bih umrla od smijeha da sam tamo bila, a odmah zatim bih umrla od stida gdje živim', napisala je bosanskohercegovačka analitičarka Ivana Marić uz snimku koju je podijelila na svojem profilu.

'Mogla se i naštimati', jedan je od komentara ispod snimke.

'Pravi cirkus.' 'Dobra, dobra, nema šta...malo je predsjednica koje mogu ovako odaakat himnu, i to visokim C', 'Ekipa iz Monty Pythona bi crkla od gladi kod nas', samo su neki od brojnih komentara na ovu snimku.

Himna BiH nema riječi jer se ne mogu dogovoriti

'Intermezzo' je naslov glazbene podloge nacionalne himne Bosne i Hercegovine. Javni natječaj za himnu raspisan je 1998. godine. Zastupnički dom je 1999. odlučio da Intermezzo bude nova himna, ali Dom naroda nije usvojio zakon u istovjetnom tekstu. To je izazvalo reakciju tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa pa je Bonnskim ovlastima 1999. donio Zakon o državnoj himni, koji propisuje glazbu, ali ne i tekst. Stara himna je zbog navodnog isključivanja spominjanja Srba i Hrvata u tekstu zamijenjena ovom instrumentalnom, bez teksta i bez naslova. Natječaj za tekst himne otvoren je 20. lipnja 2008. Posebno je povjerenstvo odabralo dva od 339 pristiglih radova. Pobjednički rad napisali su skladatelj himne Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, tekst nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri.

Babić se u izjavama BH. medijima zalagala kako se treba "boriti da naša himna nema samo note nego da ima i riječi". "Bitno je da nam srce pjeva i da nam iz njega izlaze riječi, ne patriotizma, nego ljubavi prema domovini i prema svemu onome što se zove Bosna i Hercegovina", izjavila je Babić prošle godine.

Play ponuda
Play ponuda