Play ponuda

POLA STOLJEĆA STRAVE: / U katoličkom zboru zlostavljano više od 200 dječaka

Image
Foto: AFP, OSSERVATORE ROMANO ARTURO MARI

Najmanje 231 dijete iz zbora katoličke škole u Regensburgu bilo je zlostavljano, izjavio je Urlich Weber, tužitelj koji provodi istragu.

13.1.2016.
11:13
AFP, OSSERVATORE ROMANO ARTURO MARI
Play ponuda

Crkveni zbor Domspatzen, koji ima tradiciju od tisuću godina, uvučen je u pedofilski skandal koji je potresao Katoličku crkvu 2010. godine. Tada su protiv svećenika progovorili muškarci koji su kao dječaci bili zlostavljani.

Silovanja, premlaćivanja i izgladnjivanja

Zbor je u to vrijeme, između 1964 i 1994. godine, vodio stariji brat Pape Benedikta, Georg Ratzinger.

Weber, kojem je biskupija dodijelila slučaj tvrdi da je u istraživanju, odnosno intervjuima sa 70 žrtava, otkrio kako su se tajna zlostavljanja odvijala između 1945. godine pa sve do ranih 1990.-ih.

"Prijavljena su mi 231 slučaja nasilja", rekao je, prenosi Independent. Djeca su seksualno iskorištavana, silovana, premlaćivana i mučena izgladnjivanjem. Većina zločina dogodila se sredinom i krajem 1970-ih godina, a 50 žrtava spominjalo je imena 10 počinitelja.

Zastara za optužbe

Kompozitor Franz Wittenbrink, bivši učenik u Regensburgu, rekao je 2010. godine Spiegelu da se radilo o "sustavu sadističkog kažnjavanja povezanog sa seksualnim zadovoljstvom".

Jedna druga njemačka škola, elitna Isusovačka škola u Berlinu, također se našla pod istragom. Oni su pak priznali zlostavljanje učenika od strane dvojice svećenika tijekom 1970-ih i 1980-ih godina.

Većina prozvanih svećenika neće odgovarati za svoje zločine jer je prošlo puno vremena i nastupila je zastara za brojne optužbe. Ipak, postoje inicijative da se u zakon uvede obaveza Crkve da plati kompenzaciju žrtvama. U veljači je biskupija u Regensburgu potvrdila da su 72 osobe zlostavljane te su ponudili 2500 eura svakoj.

Nema dokaza da je u zlostavljanjima sudjelovao Georg Ratzinger.

Play ponuda
Play ponuda