Masovno istrebljenje / Pola milijuna vrsta kukaca je pred izumiranjem: 'Ljudi su odgovorni za pad broja gotovo svih vrsta'

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Zadnje takvo dogodilo se prije 66 milijuna godina kada su zbog udara golemog asteroida izumrli dinosauri

12.2.2020.
8:53
Shutterstock
VOYO logo

Pola milijuna vrsta kukaca pod prijetnjom je izumiranja, a njihov bi nestanak za čovječanstvo bio katastrofalan, upozorili su znanstvenici. 

"Situacija s nestankom kukaca jako zabrinjava", rekao je Pedro Cardoso, biolog u Finskom prirodoslovnom muzeju i glavni autor studije objavljene u časopisu Conservation Biology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ono što mi znamo samo je vrh ledenog brijega", kazao je. 

Nestanak kukaca koji lete, gmižu, skakuću i hodaju po vodi mogao bi dovesti do masovnog istrebljenja, šestog u posljednjih pola milijarde godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnje takvo dogodilo se prije 66 milijuna godina kada su zbog udara golemog asteroida izumrli dinosauri i većina drugih oblika života. Ovaj put krivac je čovjek. 

"Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja gotovo svih vrsta insekata", naglašava Cardoso. Nestajanje i degradacija njihova staništa i onečišćenje, naročito insekticidima, glavni su uzroci. Usto, više od dvije tisuće vrsta insekata dio su ljudske prehrane, a i klimatske promjene uzimaju danak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad broja leptira, pčela, osa, muha, cvrčaka, vilinskih konjica i mrava ima puno dalekoseženije posljedice od njihova eventualnog nestanka. 

"Njihovim izumiranjem, gubimo mnogo više od vrsta", napominje Cardoso. "Mnoge vrste insekata vitalni su pružatelji usluga koje se ne mogu nadomjestiti", uključujući oprašivanje, razmjenu nutrijenata i sprečavanje zaraza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te "usluge ekosustavu" godišnje vrijede 57 milijardi dolara samo u Sjedinjenim Državama, pokazalo je ranije istraživanje. 

Globalno, usjevi koji zahtijevaju oprašivanje imaju ekonomsku vrijednost između 235 i 577 milijardi dolara svake godine, podaci su UN-ova panela o bioraznolikosti (IPBES). O insektima ovisi preživljavanje brojnih životinjskih vrsta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, oštar pad broja ptica u Europi i Sjedinjenim Državama povezuje se s padom broja kukaca zbog upotrebe pesticida. Znanstvenici procjenjuju da na svijetu postoji 5,5 milijuna vrsta insekata, no samo ih je petina identificirana i imenovana. 

Pet do deset posto svih vrsta insekata izumrlo je otkako je industrijsko doba "ubacilo u višu brzinu" prije dvjestotinjak godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo