POJAVILA SE 'TIHA PANDEMIJA': / Upozorili na rastuću pojavu među starijim osobama, a jedan trend je rastući problem

UN-ov Međunarodni odbor za kontrolu narkotika upozorio je na pojavu 'tihe pandemije', odnosno pretjeranog korištenja opijata u starijoj dobi

25.3.2021.
12:30
Neil Wadhwa/Flickr
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB) koji djeluje pri Ujedinjenim narodima, pozvao je u izvješću objavljenom u četvrtak na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi, a riječ je o pojavi koju nazivaju "tihom pandemijom". Starenje svjetskog stanovništva ubrzava se i u zemljama s niskim primanjima i stoga je "već danas neophodno" usredotočiti se na teškoće starijih osoba, ističe ta ustanova sa sjedištem u Beču u svom godišnjem izvješću.

INCB u nizu preporuka ističe da treba poboljšati "istraživanja i prikupljanje" podataka o toj pojavi jer postoje "brojne praznine". "Znanstvenici su pretežito zanemarivali uporabu opijata u osoba starijih od 65 godina", navodi se u izvješću.

Nedostatak informacija

Razlog tome je nedostatak informacija zbog čega vlade nisu pridavale pozornost toj pošasti pa nisu ni donosile prilagođene programe za borbe protiv ovisnosti starijih osoba o opojnim tvarima. Postoji nesuglasje čak i u pogledu same definicije "starosti" u tom kontekstu te stručnjaci ističu da bi starost mogla biti pomaknuta prema naprijed barem za 15 godina u osoba koje pate od teškoća vezanih uz uporabu opijata.

Bez obzira na to koji kriterij je odabran, trenutačno raspoloživi podaci "zvone na uzbunu", navodi se u izvješću. U Sjedinjenim Državama, konzumacija opijata u dobnoj skupini starijih od 65 godina utrostručila se u zadnjem desetljeću. U Indiji i Nigeriji, stanovnici od 45 do 54 godine pretjerano konzumiraju opijate i sirupe protiv kašlja, a u Japanu lijekovi protiv poremećaja spavanja i anksioznosti "propisuju se nesrazmjerno starijim osobama".

Rastući problem polimedikacije

U slučaju starijih osoba, INCB upozorava na "polimedikaciju" koja je "rastući problem", a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje starije osobe dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji. Takva praksa može izazvati respiratorne tegobe, degenerativne poremećaje, oboljenje jetre, dijabetes i kronične poremećaje mentalnog zdravlja, navodi se u dokumentu i upozorava na opasnost od smrti predoziranjem.

Druge moguće posljedice su: mogući padovi starijih osoba i prometne nesreće koje one mogu izazvati, zatim poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te izolacija i depresija kao posljedica "stigmatizacije" i "srama". U svom izvješću, INBC upozorava i na posljedice pandemije covida-19 na mentalno zdravlje iako su razna ograničenja "poremetila opskrbni lanac lijekovima na svjetskoj razini".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali