Naime, čitav niz proizvođača radi lošije proizvode za istočnoeuropske zemlje, a novost je da je njemački proizvođač Bahlsen objavio: ubuduće će postojati samo jedan, 'europski' keks.
Optužbe stigle i do EUropske komisije
Optužbe su, objavio je DW, krenule iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj. Mediji su objavili kako je roba u trgovinama na istoku Europe lošija. Cijeli niz međunarodnih koncerna na tržištu Europske unije pod istim nazivom nudi posve različite proizvode. U pravilu su to kvalitetniji proizvodi za Zapad, a za Istok proizvodi s daleko više aditiva, aroma umjesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umjesto 'pravih'.
Otkrili zašto Nutella u našoj regiji ima drugačiji okus nego ona na Zapadu!
Višegradska skupina je zbog toga s političke razine urgirala u Europskoj komisiji, dok su mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom "Nutella sukobu" – nazvanom po poznatom čokoladnom namazu čiji se sastojci, pa čak i okus, znatno razlikuju, ovisno o zemlji gdje se prodaju. Nedavno je i njemačka radijska i televizijska postaja WDR objavila reportažu o nizu, prije svega prehrambenih proizvoda, koji pod istim nazivom imaju posve drugačiji sastav na istoku i na zapadu Europe. Poznato je i da to nije slučaj samo kod hrane: na primjer i kozmetički proizvodi se po sastojcima znaju razlikovati, ovisno jesu li namijenjeni 'bogatom' Zapadu ili 'siromašnom' Istoku – makar se nerijetko baš na istoku još skuplje prodaju nego na zapadu.
Maslac (ni)je palmina mast
DW podsjeća da je dopisnik postaje ARD iz Bruxellesa Ralf Sina ovaj tjedan otkrio kako je barem jedan njemački proizvođač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa Bahlsen, poznat među ostalim po keksima Leibniz, najavio je kako će ubuduće u keksima 's maslacem' doista biti maslac i da će sastojci biti identični, bez obzira gdje u EU-u kupili njihove kekse.
Upravo je Bahlsen uvijek iznova bio primjer poduzeća koje na drastičan način vara potrošače u istočnoj Europi: za zapadne potrošače je u keksima doista bio maslac, ali za 'siromahe Europe' je u njima uglavnom bila palmina mast i arome maslaca. Palmina mast zvuči rijetko i egzotično i doista se na njoj kuha, prži i peče u gotovo čitavoj jugoistočnoj Aziji.
Palmina mast umjesto maslaca
Svježe palmino ulje je doista specifična masnoća jugoistoka Azije, a koristi se i u Africi. Ali taj specijalitet zapravo jedva ima veze s jeftinim proizvodom za svjetsko tržište. Ali to prirodno ulje specifičnog okusa, u svježem obliku ponešto crvenkaste boje, jedva se može usporediti s rafiniranim masovnim proizvodom koje se nudi svjetskom tržištu - za kojeg postoji sumnja da je štetno i za ljudsko zdravlje. A povrh toga je upravo beznadno jeftino. Mnogo jeftinije od maslaca, jeftinije je i od svake druge masnoće koja je koliko-toliko dobra za prehranu: urod uljane palme daje tri puta više ulja nego uljana repica, a u usporedbi sa sojom je dovoljna samo šestina površine da bi se dobila ista količina ulja.
Neki mijenjaju, neki – neće!
Predstavnik Bahlsena je dopisniku ARD-a priopćio kako od početka srpnja i u pogonu ovog proizvođača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po 'njemačkom' receptu, dakle s maslacem, a ne palminim uljem. Iz tog pogona Bahlsenovi keksi stižu u većinu novih zemalja Europske unije, ali će možda potrajati još koji tjedan da se riješe problemi sa skladištenjem nešto osjetljivijih keksa s maslacem i dođe pakiranje na kojem će onda točno pisati sastojci proizvoda. Ta tvrtka više ne namjerava raditi različite proizvode za različite zemlje: postojat će samo jedni, europski Bahlsen keksi.
Kada je pak riječ o čokoladnom namazu Nutella, sastojci su gotovo identični u Mađarskoj i Francuskoj, otkrio je WDR. No teško je vjerovati da je tu stvar samo u okusu, a neke tvrtke i ustraju da će nastaviti tu politiku: na primjer u ribljim prutićima proizvođača Iglo u proizvodima za tržište Njemačke i Austrije jamči 65 posto ribljeg mesa u proizvodu, drugim tržištima mora biti dovoljno i 58 posto. U Iglou kažu kako to ne namjeravaju promijeniti.