ESKALIRALO NA KAVKAZU / Počeo rat između Azerbajdžana i Armenaca, odjekuju eksplozije: 'Pokrenuli smo protuterorističke aktivnosti'

Image
Foto: Twitter/Screenshot

Velik dio Karabaha kontroliraju etničke armenske vlasti na koje Baku već dugo vrši pritisak s ciljem da ih raspusti i razoruža

19.9.2023.
13:06
Twitter/Screenshot
Play logo

Azerbajdžan je u utorak objavio da su njegove oružane snage pokrenule "lokalne protuterorističke aktivnosti" u regiji Nagorno-Karabah kako bi vratile ustavni poredak razoružavanjem i prisiljavanjem na povlačenje tamošnjih armenskih vojnih formacija.

Karabah, međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, ima pretežno etničko armensko stanovništvo i otrgnuo se kontroli Bakua početkom 1990-ih nakon rata. Azerbajdžan je vratio dijelove odmetnute regije u ratu 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je u priopćenju namjeru da "razoruža i osigura povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija, (i) neutralizira njihovu vojnu infrastrukturu".

Navelo je da su gađani samo legitimni vojni ciljevi korištenjem onog što je nazvano visokopreciznim oružjem, a ne civile ili civilnu infrastrukturu u okviru "težnje za obnovom ustavnog poretka Republike Azerbajdžan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je navelo da je obavijestilo ruske mirovne snage u tom području zajedno s tursko-ruskim nadzornim centrom koji pomaže u osiguravanju poštivanja prekida vatre dogovorenog 2020. Armenija kaže da nema nikakve snage u Karabahu i da su njezini prioriteti isključivo humanitarni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik dio Karabaha kontroliraju etničke armenske vlasti na koje Baku već dugo vrši pritisak s ciljem da ih raspusti i razoruža.

Navodno je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji u još jednom incidentu. U glavnom gradu Karabaha čuju se sirene za zračnu opasnost, a svjedoci kažu da se čuju zvukovi dronova, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eskalacija nakon isporuke hrane i lijekova

Ruben Vardanyan, bankar i milijarder koji je do veljače bio najviši dužnosnik u upravi etničkih Armenaca u Karabahu, napisao je na platformi X, prije poznatoj kao Twitter: "Azerbajdžan je pokrenuo topnički napad velikih razmjera na Nagorno Karabah, ciljajući gradove i civile."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters nije mogao odmah provjeriti tvrdnje niti jedne strane. Baku je objavio svoju operaciju nakon što se požalio da je šest njegovih građana ubijeno nagaznim minama u dva odvojena incidenta, za što je okrivio "ilegalne armenske naoružane skupine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do eskalacije je došlo dan nakon što su prijeko potrebna hrana i lijekovi isporučeni u Karabah putem dvije ceste istovremeno, što je korak koji je izgledao kao da bi mogao pomoći u ublažavanju rastućih napetosti između Azerbajdžana i Armenije.

Do nedavno Baku je nametao široka ograničenja na Lachinskom koridoru - jedinoj cesti koja povezuje Armeniju s Karabahom - i nije dopuštao pomoć tvrdeći da se ruta koristi za krijumčarenje oružja.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su potezi Bakua ilegalni, a ministarstvo obrane objavilo je da je stanje na granici dvije države mirno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo