Nakon uhićenja optuženog pedofila u Australiji, spašeno je devetero djece na Filipinima, prenosi Daily Mail. Životi djece u dobi između dvije i 16 godina promijenili su se u trenutku kada je 61-godišnji muškarac iz malog grada u Viktoriji zaustavljen na australskoj granici u studenome 2019. godine.

Australske vlasti su muškarca osumnjičile za seksualna kaznena djela nad djecom, a navodno su na njegovu telefonu pronađeni neprimjereni razgovori u kojima je pitao za dob djevojčica. Federalna policija je u njegovu domu u blizini granice s Viktorijom i Novim Južnim Walesom napravila pretres gdje su pronađene videosnimke sa zastrašujućim seksualnim sadržajem. U jednom od videa navodno muškarac siluje maloljetne filipinske djevojke.

Četrnaest mjeseci nakon njegova uhićenja, ovog su tjedna vlasti izvijestile o velikom proboju u inozemstvo. Filipinska policija uhitila je 42-godišnjakinju koja je, kako se neslužbeno doznaje podvodila djecu u gradu Angelesu u pokrajini Pampanga. Na snimci koju je u četvrtak objavila australska savezna policija vidi se kako ženu odvodi policija dok nosi bebu u naručju. Videozapis je također pokazao kako je dvoje djece oslobođeno.

Borba protiv zlostavljanja djece

Dužnosnik filipinske policije brigadni general Alessandro Abella rekao je da je istraga pokrenuta dojavama australske policije. "Ovo naglašava suradnju i predanost koju dijelimo u zaštiti djece te uhićenju i kaznenom progonu počinitelja na Filipinima i u inozemstvu", rekao je Abella.

Nadzornik AFP-a Jayne Crossling naglasio je težinu posla s kojim su se nosili federalni policajci tijekom provođena ovog slučaja. "Bez obzira jesu li djeca u Australiji ili u inozemstvu, naši timovi nikad ne odustaju jer znaju da je svaki dan kada dijete ne možemo identificirati još jedan dan kada ih se zlostavlja", rekao je Crossling. Dužnosnici iz Australije i Velike Britanije uspostavili su "centar za izvrsnost" u borbi protiv pošasti zlostavljanja djece na Filipinima u veljači 2019. Samo u 2017. godini organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama posvećena zaustavljanju iskorištavanja djece dobila je 45.645 internetskih savjeta o mogućim zločinima na Filipinima.