POČELO JE? IRANCI SE OSVEĆUJU ZBOG ZAPLIJENJENOG TANKERA: / Omeli su prolaz britanskom brodu kroz Hormuški tjesnac

Image
Foto: Profimedia, AFP

Iranski brodovi pokušali su "omesti prolaz" britanskom tankeru kroz Hormuški tjesnac, izjavio je u četvrtak ujutro glasnogovornik britanske vlade

11.7.2019.
8:49
Profimedia, AFP
Play logo

"Suprotno međunarodnom pravu, tri iranska broda pokušala su omesti prolaz trgovačkom brodu British Heritage kroz Hormuški tjesnac", kazao je glasnogovornik vlade u Londonu za agenciju Dpa. "Britanska fregata HMS Montrose bila je prisiljena stati između iranskih brodova i British Heritagea i izdati usmena upozorenja iranskim brodovima, koji su se potom okrenuli i maknuli s mjesta događaja", kazao je glasnogovornik. "Zabrinuti smo ovom akcijom i nastavljamo s pozivima iranskim vlastima da smanje napetosti u regiji", dodao je glasnogovornik.

Američki mediji CNN i Fox News javili su, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, kako je pet naoružanih brodova Iranske revolucionarne garde neuspješno pokušalo zauzeti britanski tanker koji je ulazio u Hormuški tjesnac, usku strateški važnu brodsku rutu za prijevoz nafte između Irana i Arapskog poluotoka, kada su mu se približili iranski brodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IRAN OTVORENO ZAPRIJETIO BRITANCIMA ODMAZDOM! /

'Ako odmah ne oslobodite naš naftni tanker, uzvratit ćemo!'

Image
IRAN OTVORENO ZAPRIJETIO BRITANCIMA ODMAZDOM! /

'Ako odmah ne oslobodite naš naftni tanker, uzvratit ćemo!'

Otjerao ih ratni brod

Iranci su navodno u iranskim teritorijalnim vodama naložili tankeru da stane, no britanski ratni brod koji je bio u pratnji tankera usmjerio je oružje na iranske brodove i upozorio ih da se maknu, što su oni i učinili, navodi se u medijskim izvješćima. Za sada nema komentara s iranske strane na medijska izvješća prema kojima je cijeli slučaj snimila američka letjelica.

Britanija je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker u Gibraltaru, koji je bio na putu za Španjolsku, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu i time kršio međunarodne sankcije EU-a protiv Sirije. To je izazvalo diplomatsku napetost između Britanije i Irana, koji je pozvao na razgovor britanskog veleposlanika u Teheranu. Sve skupa se događa u vrijeme rastućih napetosti u Perzijskom zaljevu i problema oko očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Iranci demantiraju: Nismo imali nikakav incident

Iranska revolucionarna garda opovrgnula je u četvrtak ujutro da je došlo do incidenta u Hormuškom tjesnacu s britanskim tankerom. "U posljednja 24 sata nismo imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim", navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo