velika akcija policije / Pljačkali kuće diljem Španjolske, Francuske i Portugala. Pala 31 osoba, među njima i Hrvati?

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija
Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Pretresli 17 kuća u pet zemalja pa pronašli nakit i predmete za koje su uvjereni da su ukradeni. Bio je tu i stroj za brojanje novca, lažni dokumenti...

4.2.2023.
16:43
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Španjolska i francuska policija zajedničkom su akcijom razbile putujuću bandu koja je pljačkala kuće u tim dvjema zemljama, a čiji su pripadnici imali hrvatske i talijanske dokumente, priopćila je u subotu španjolska policija.

Banda je djelovala iz španjolskih južnih gradova Castellona i Alicantea od kuda je odlazila pljačkati kuće diljem Španjolske, Francuske i Portugala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je pokrenula istragu u listopadu 2022. godine, te primijetila da su pripadnici bande aktivni u Španjolskoj i Francuskoj zbog čega je oformljen zajednički tim.

Image
u sjevernoj pokrajini Galiciji /

Španjolska policija: Uhitili smo hrvatsko-talijansku bandu koja je pljačkala kuće

U prvoj fazi operacije uhićeno je pet osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima u mjestu Orihuela, udaljenom 60 kilometara od primorskog turističkog grada Alicantea. Policija je, tvrdi, kod uhićenih pronašla razni skupocjeni nakit, a također i plastičnu karticu za nasilno obijanje brava na vratima stanova i kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronašla je i dva dokumenta koja se čine lažnima te 4.300 eura u gotovini.

U drugom dijelu operacije zatražena je pomoć drugih zemalja do kojih je vodio trag pa se u akciju uključilo 200 policajaca iz pet zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhitili su “26 članova te kriminalne organizacije” u Hrvatskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj te Francuskoj gdje se nalazila većina privedenih.

Policija nije objavila imena uhićenih niti je otkrila njihov identitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je pretresla 17 kuća u pet zemalja gdje je pronašla nakit i predmete za koje je uvjerena da su ukradeni, a također i stroj za brojanje novca, te lažne dokumente.

Tim dokumentima su se navodno služili prilikom putovanja po Europi i za unajmljivanje smještaja u Španjolskoj. Muškarci bi obično automobilima razvozili mlade žene pred kuće i zgrade, a one bi zatim obijale brave te iznosile vrijedne predmete poput nakita, parfema, gotovine i satova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, muškarci su se bavili i posebnom vrstom prijevare, navela je policija.

U inozemstvu su se lažno predstavljali kao bogati poduzetnici, te bi žrtvama prilazili u odijelima i skupocjenim automobilima dajući im ponudu za kupnju luksuznih nekretnina, zlata i nakita. Zatim bi tijekom transakcija zatražili od prodavatelja da im usitni krupne novčanice, no te novčanice bile su lažne. Među njima bi ostavljali tek jedan manji iznos pravih novčanica kako bi zavarali žrtvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve prijevare su česte posljednjih godina u Španjolskoj, kao i provale u kuće.

Španjolska policija redovito uhićuje mlade žene s hrvatskim dokumentima prilikom provale u kuće, ili pak bez dokumenata pri čemu uhićene osobe kažu da su iz Hrvatske. Policija u Španjolskoj je u ranijim slučajevima izvještavala da se radi o "klanovima", odnosno skupinama obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kada je Hrvatska prije 10 godina ušla u EU osobe s hrvatskim dokumentima se slobodno kreću i žive na prostoru 27 država. Prošli mjesec je Hrvatska ušla u šengenski prostor gdje nema graničnih kontrola što dodatno olakšava putovanje između Hrvatske i ostalih zemalja članica tog prostora, među kojima su Italija, Francuska, Španjolska i Portugal.

Španjolska policija javno je pozvala stanovnike da zaključavaju vrata stanova i ne otkrivaju kada su na godišnjem odmoru, objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama ili porukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kuća vam uvijek mora izgledati kako da je netko u njoj. Budite oprezni vidite li nepoznate osobe u blizini kuće. U slučaju da primijetite neku anomaliju na ulaznim vratima nemojte ništa dirati niti ulaziti nego odmah nazovite policiju”, priopćila je španjolska policija.

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo